Savolainen ohje saunavastan tekoon: "Ihan ite kukkii minkäkokosella vastalla haluaa pieksee ihtensä"

Siilinjärveläinen vastamestari ohjeistaa juhannuskansaa saunavastan tekotarpeiden ja vastan pituuden valinnassa sekä hauduttamisessa.

ilmiöt
Mies tekee saunavastaa.
Millaisesta koivusta saa parhaan vastan ja minkä mittainen sen tulisi olla? Siilinjärveläinen Matti Juntunen neuvoi juhannusvastan tekoa toimittaja Juha Vauhkoselle.

Siilinjärveläinen Matti Juntunen neuvoi saunavastan tekoa asiasta kiinnostuneille Pöljän kotiseutumuseolla juhannuksen alla. Juntusen mukaan sopiva aika juhannusvastan tekemiseen on alkanut jo muutamaa päivää ennen pyhiä, vaikka sesonki saattaisikin parantua vielä.

- Suattaa olla, että talvivastan tekoa sais vielä muutamalla viikolla myöhästee. Tämmönen vihreä keskenkasvuinen lehti kun vielä muutaman viikon kuivahtaa, se suattaa pysyäkin paremmin kylpiessä. Tähän asti se on ollut liian nuorta: tulloo semmonen rätti siitä vastasta. Eikä passaa sitä haatoo, sillä on ruvettava kylpemään vaan ilman haatomata.

Vastamestari on samoilla linjoilla useimpien muiden kanssa siitä, mistä koivulajista vasta pitää tehdä. Hyvä vasta syntyy suurilehtisestä rauduskoivusta. Urpuista koivua ei kuitenkaan kannata käyttää, "jos ajatellaan emännän kohtaloa joka siivoo sen saunan".

Eikä passaa sitä haatoo, sillä on ruvettava kylpemään vaan ilman haatomata.

Matti Juntunen

Juntusen mukaan täysikasvuisesta koivusta tehdyssä vastassa lehti pysyy paremmin kiinni kuin keskenkasvuisessa. Hän lisää kuitenkin, että lehden pysyminen vastassa on kiinni muustakin kuin puun iästä – muun muassa siitä, kuinka ahkerasti kylpyvälinettä haudotaan.

- Näin nuoria koivuja ei passaa hauduttoo liikoo. Tulloo semmonen luuttu. Ihan vain jos kuumassa veessä kasteloo ja vähän siinä kiukaan päällä käättää, siinähän se on. Naiset ne tykkee haatoo naamoonsa ja jopa hieroo. Miehillä se on se selänhakkuu.

Mitä vastan sopivaan kokoon tulee, vastamestari antaa siitä savolaisen tarkan vastauksen: "Ihan ite kukkii minkäkokosella vastalla haluaa pieksee ihtensä".

- Tuolla minä tein viimeksi, ne oli sellaisi retvakoita koivuja, tuli puol metrii pitkiä että nuapurrii saa siinä tarpeekseen kun on oikein hyvä kylpymies. Liian pieni vasta, siinä joutuu naputtamaan ihan turhoon. 40-senttinen saa olla se vasta niin sillä tokenoo.

Juntusen mukaan juhannusvasta kannattaa panna pimentoon odottamaan seuraavaa saunaa.