1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suolahti

Äänekoski kokeilee terveysaseman uutta mallia ensin suolahtelaisiin

Ensi syksystä lähtien suolahtelaiset potilaat jaetaan lääkäreille ja hoitajille hoidon tarpeen ja vaativuuden mukaan, nykyisen aluepohjaisen mallin sijaan.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Joni Tammela

Terveysaseman uuden toimintamallin käyttöönotto alkaa Äänekoskella syksyllä. Uuden, niin sanotun listaamismallin, pilotointi aloitetaan Suolahden taajaman väestöllä.

-Tarkoitus on ottaa pitkäaikaissairaat ja paljon palveluja käyttävät parempaan kontrolliin, eli he saavat omahoitajan ja omalääkärin. Pyrimme suunnittelemaan heille mahdollisimman hyvän hoidon, ja sitä kautta tarjotaan heille terveyshyötyä.

- Kansalaiset, jotka tarvitsevat vähemmän terveyspalveluja, käyvät yleisillä satunnaiskävijöiden vastaanotoilla, selittää apulaisylilääkäri Keijo Lukkarinen.

Koko perusterveydenhuolto remontissa

Yli kaksi vuotta sitten aloitetun perusterveydenhuollon kehittämisen tavoitteena on järjestää palvelut kaupungin tiukan talousraamin vaatimusten mukaan. Lukkarinen on tyytyväinen, että uuden mallin kanssa on saatu edetä rauhassa:

- Tätä mallia ei käsittääkseni ole Keski-Suomessa muualla. Sen sijaan Vantaalla, Espoossa, Turussa, Uudessakaupungissa ja Kouvolassa on käytössä tämän tyylisiä ratkaisuja, Lukkarinen sanoo.

Uusi malli on tarkoitus saada käyttöön Äänekosken kaikilla terveysasemilla noin vuoden päästä, kun uusi terveyskeskus valmistuu.