Palestiinalaisten pääministerin pesti jäämässä kaksiviikkoiseksi

Fatah-järjestöstä riippumaton Hamdallah on tyytymätön liikkumatilaansa, kertoo viranomaislähde.

Ulkomaat

Palestiinalaisten pääministeriksi kaksi viikkoa sitten nimitetty Rami Hamdallah on jättänyt eroilmoituksensa presidentti Mahmoud Abbasille. Toistaiseksi ei ole selvää, suostuuko Abbas Hamdallahin eroon.

Nimettömän viranomaislähteen mukaan Hamdallad haluaa luopua pestistään, koska on ajautunut erimielisyyksiin kahden varapääministerinsä Ziad Abu Amrin ja Mohammed Mustafan kanssa. Toisenkin hallituslähteen mukaan eroilmoituksen syynä on valtataistelu.

Abbasin valitsemien varapääministerien oli määrä paikata sitä, että Hamdallah on poliitikkona kokematon. Hän on Britanniassa koulutettu kielitieteilijä ja Länsirannan al-Najahin yliopiston pitkäaikainen englannin kielen professori ja dekaani.

Hamdallah ilmoittautui heti väliaikaiseksi pääministeriksi

Hallitus koostuu pääosin Abbasin Fatah-järjestön jäsenistä, ja tarkkailijat epäilivät heti Hamdallahin nimittämisen jälkeen, olisiko hänellä hallituksessaan kylliksi liikkumatilaa.

Hamdallah korvasi pääministerinä Salam Fajjadin, joka kiisteli usein Abbasin kanssa. Lopullinen riita koski talousministeri Nabil Qassisin eroa. Se sopi Fajjadille, mutta ei Abbasille.

Ottaessaan viran vastaan Hamdallah sanoi hoitavansa sitä vain siirtymäajan, kunnes palestiinalaisalueille saataisiin Fatahin ja sen kilpailijan Hamasin yhteinen hallitus.

Järjestöt kävivät lyhyen sodan vuonna 2007, eikä palestiinalaisilla ole sen jälkeen ollut toimivaa parlamentteja tai yhteisiä vaaleja. Abbas on presidentti Israelin miehittämällä Länsirannan palestiinalaisalueella, ja Hamasilla on oma pääministerinsä hallitsemallaan Gazan kaistaleella.

Lähteet: AFP, AP, Reuters