1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Homoseksuaaleja "eheyttänyt" kansainvälinen järjestö pyysi anteeksi ja lopetti toimintansa

"Olen pahoillani siitä, että monet teistä viettivät vuosia häpeässä ja syyllisyydessa, kun suuntautumisenne ei muuttunut", järjestön johtaja Alan Chambers sanoo lausunnossa.

Yhdysvalloissa päämajaansa pitänyt kristitty Exodus-järjestö on lopettanut toimintansa. Exodus tarjosi homoseksuaaleille ns. eheytysterapiaa, jossa ihmisiä yritettiin parantaa homoseksuaalisuudestaan. Järjestö pyysi toimintaansa anteeksi sanoen ymmärtävänsä, että toiminta oli loukkaavaa ja ajattelematonta.

Exodus sanoi olevansa suurin ja vanhin homoseksuaaleja kristinuskon avulla eheyttävä järjestö. Se perustettiin 1976. Järjestön toiminta on viime vuosina ollut muun muassa lääketieteen ammattilaisten hampaissa. Exodus päätti yksimielisesti lopettaa toimintansa keskiviikkona pidetyssä kokouksessaan.

- Olemme tehneet lukematomia virheitä siinä, kuinka olemme kohdelleet ihmisiä uskomme vuoksi, sanoi Exoduksen puheenjohtaja Alan Chambers Reutersille torstaina.

Järjestö ei pysty arvioimaan, kuinka paljon ihmisiä terapiassa on käynyt. Pelkästään Pohjois-Amerikassa on ollut 260 toimipistettä.

- Pyydän anteeksi loukkauksia ja tuskaa, joita monet teistä ovat kokeneet, Chambers sanoo järjestön julkistamassa lausunnossa.

- Olen pahoillani siitä, että monet teistä viettivät vuosia häpeässä ja syyllisyydessa, kun suuntautumisenne ei muuttunut. Pyydän anteeksi, että tuimme seksuaalisen suuntautumisen muutosponnisteluja ja korvaavia teorioita seksuaalisesta suuntautumisesta, mikä leimasi vanhempia.

Chambers sanoo, että hän oli osa "tietämättömyyden järjestelmää".

Järjestön lopettaminen tapahtuu samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa on käynnissä selkeä asennemuutos homoseksuaaleja kohtaan. Valtaosa amerikkalaisista kannattaa nyt mielipidemittausten mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Kaksitoista osavaltiota sekä Washingtonin pääkaupunkialue ovat laillistaneet samaa sukupuolta olevien avioliitot, ja Yhdysvaltain korkein oikeus määrännee kesäkuun lopussa avioliittolain muutettavaksi. Vuoden 1996 laissa avioliitto rajoitetaan heteroseksuaaleihin pariskuntiin.

Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltain-osasto antoi keväällä 2012 kannanoton, jonka mukaan seksuaalista suuntausta muuttavilla terapioilla ei ole lääketieteellistä pohjaa ja ne ovat terveydelle haitallisia. Kalifornian osavaltio kielsi alaikäisiin suuntautuvan terapian viime vuonna ensimmäisenä osavaltiona. New Jerseyn osavaltion päättäjien on määrä äänestää vastaavasta kiellosta ensi viikolla.