Naisen kasvonpiirteet voivat vaikuttaa suhteen kestoon

Pieni leuka ja pyöreät posket viestivät miehille terveydestä ja lisääntymiskyvystä, sanovat tutkijat. Pitkää suhdetta halajavat miehet suosivat kuitenkin maskuliinisempia kasvoja evolutiivisista syistä.

tiede
Nenä ja suu.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lyhyttä seikkailua etsivät heteromiehet mieltyvät korostetun naisellisiin kasvonpiirteisiin, paljastaa skotlantilainen tutkimus.

Kokeissa havaittiin, että etenkin vakaassa parisuhteessa olevilla miehillä on taipumus suosia naisellisia piirteitä, kuten pientä leukaa ja pyöreitä poskia. Näiden katsotaan viestivän terveydestä ja nuoruudesta.

Naiselliset kasvonpiirteet kytkeytyvät korkeaan estrogeenitasoon. Se puolestaan kertoo lisääntymiskyvystä, toteavat tutkijat.

Kokeissa oli mukana satoja vapaaehtoisia miehiä. Tutkijat näyttivät heille kuvia naisten kasvoista pareittain: toista oli muokattu feminiiniseen ja toista maskuliiniseen suuntaan.

Lyhyttä suhdetta kaipaavat miehet valitsivat mieluiten kasvoista naisellisemman. Pitkäaikaista kumppania hakevat taas poimivat "miehekkäämmän" vaihtoehdon.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että viehättävän näköisiksi koetut naiset pettävät muita todennäköisemmin. Naisten uskottomuus on sitä yleisempää, mitä rumempi mies on.

- Jos nainen pettää, mies ottaa riskin siitä, että hän joutuu kasvattamaan jonkun toisen lasta, selittävät tutkijat valintaan liittyvää evolutiivista taustaa.

Stirlingin ja Glasgow'n yliopistojen yhteistyönä tehdyn uuden tutkimuksen tulokset on julkaistu British Journal of Psychology -lehdessä.

Lähteet: AFP