1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mentolisavukkeiden kielto etenee EU:ssa - terveysministereiltä vihreää valoa

Suomessa mentolisavukkeet ovat poikkeuksellisen suosittuja. Joka neljäs Suomessa poltettu savuke on mentolisavuke.

Kuva: Mario Guzman / EPA

Mentolisavukkeiden valmistus loppuu, jos EU:n suunnitelmat tupakkatuotteiden myynnin ja valmistuksen rajoituksista hyväksytään. EU-maiden terveysministerit hyväksyivät osaltaan tupakkatuotedirektiivin uudistamisen Luxemburgissa perjantaina.

EU haluaisi kieltää makuaineiden, kuten mentolin, lisäämisen savukkeisiin ja Ruotsissa nuuskaan. Makuaineiden kieltoon on tulossa kolmen vuoden siirtymäaika.

- Meillä on tutkimustietoa siitä, että tupakoinnin aloittaminen on helpompaa mentolisavukkeilla, mutta myös huomattavasti vaikeampaa lopettaa. Ei ole vaikeaa olla tiukan linjan kannattaja, jos voimme sillä estää jopa tuhansien nuorten tupakoinnin, sanoo Suomen sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovinen (sd.).

Myös ohutsavukkeiden ja huulipunaa muistuttavien savukepakkausten myynti kiellettäisiin. Nykyistä huomattavasti suurempi osa tupakka-askista pitäisi peittää varoituksella, jossa kerrotaan tupakoinnin tappavan.

Mentoli suosittua Suomessa

Suomessa mentolisavukkeet ovat poikkeuksellisen suosittuja. Joka neljäs Suomessa poltettu savuke on mentolisavuke. Suomen hallitus tukee EU:n komission esitystä tupakan valmistuksen ja myynnin rajoittamisesta.

EU:n tilastojen mukaan noin 700 000 ihmistä kuolee joka vuosi Euroopassa tupakoinnin seurauksena. Uudistuksella EU-maat yrittävät vähentää lasten ja nuorten kiinnostusta tupakoinnin aloittamiseen. EU:n tutkimusten mukaan 70 prosenttia tupakoitsijoista on aloittanut tupakoinnin alle 18-vuotiaana. Tupakoinnin aloittaminen yli 25-vuotiaana on hyvin harvinaista.

Tavoitteena on, että tupakkadirektiivin muutos valmistuisi vuoden kuluessa.

Yle Uutiset / Elina Ravantti, Luxemburg