Urpilainen: Suomi saavutti hyvin tavoitteensa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ottanut kantaa siihen, äänestäisikö Suomi vastaan, jos jokin pankkikriisin vuoksi ahtaalle joutunut maa pyytäisi rahaa euromaiden pysyvästä kriisirahastosta.

talous
Jutta Urpilainen kävelee vierellään Luxemburgin talousministeri Luc Frieden.
Jutta Urpilainen kävelee vieressään Luxemburgin talousministeri Luc Frieden 20. kesäkuuta.Nicolas Bouvy / EPA

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mielestä Suomi saavutti hyvin tavoitteensa, kun euromaat sopivat ehdoista, joilla EU:n pysyvää kriisirahastoa käytetään pankkien tukemiseen.

17:n euroa käyttävän maan valtiovarainministerit sopivat viime yönä, että pysyvästä kriisirahastosta EVM:stä voidaan käyttää suoraan pankeille enintään 60 miljardia euroa. Päävastuu sälytetään ongelmapankin sijoittajille ja sen kotivaltiolle.

Euromaat sopivat myös, että pysyvää kriisirahastoa voi käyttää tapauskohtaisesti myös vanhoista pankkikriiseistä koituvien ongelmien hoitoon. Takautuva käyttö on ongelmallista, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

- Näimme osana kompromissia mahdolliseksi pitää se työkalupakissa mukana, mutta sen käytöstä päätetään aina yksimielisesti ja tapauskohtaisesti. Tullaanko sitä koskaan työkalupakista käyttämään, jää sitten tulevaisuudessa nähtäväksi, Urpilainen sanoo.

Urpilainen ei ottanut kantaa siihen, äänestäisikö Suomi vastaan, jos jokin pankkikriisin vuoksi ahtaalle joutunut maa pyytäisi rahaa euromaiden pysyvästä kriisirahastosta. Varsinkin Irlanti on toivonut tätä.