1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

The Guardian: Britannia valvoo salaa verkkoa ja puheluita

Lehden saamien asiakirjojen perusteella vaikuttaa siltä, että Britannian ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat analysoineet valtavan määrän tietoa ilman kansalaisten hyväksyntää.

Ulkomaat
Miehen käsi tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

Britannian tiedusteluviranomainen GCHQ vakoilee verkko- ja puhelinliikennettä maailmanlaajuisesti, uutisoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan GCHQ:lla on pääsy kaapeleihin, joissa kulkevaa tietoa se jakaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa.

The Guardian kertoo saaneensa käsiinsä vakoilusyytteeseen asetetun Edward Snowdenin vuotamia asiakirjoja. Näistä käy ilmi, että GCHQ on kerännyt ja varastoinut valtavan määrän sähköpostiviestejä, Facebook-merkintöjä, selainhistorioita ja puhelutietoja ainakin puolentoista vuoden ajan.

Lehden mukaan Britannian ja Yhdysvaltain viranomaisten yhteistyö on aloitettu salassa kansalaisilta ja ilman julkista keskustelua. Tietoja on ilmeisesti haalittu sekä rikoksista epäillyiltä että täysin moitteettomilta ihmisiltä.

- Tämä ei ole vain Yhdysvaltain ongelma. Britannia on vielä pahempi, Snowden sanoo The Guardianille.

Lehti kertoo, että yhteensä 850 000:lla NSA:n työntekijällä ja yhdysvaltalaisella yksityisellä turvallisuuskonsultilla on pääsy GCHQ:n tietokantoihin.

Asiakirjojen perusteella GCHQ analysoi viime vuonna satoja tuhansia puheluita päivittäin. Verkkoliikenteen osalta valvonnassa oli yli 200 valokuitukaapelia, joista jokainen pystyy siirtämään 10 gigabittiä dataa sekunnissa.

The Guardianin mukaan valvottavien kaapelien määrää ja tiedon tallennustilaa on jatkuvasti lisätty.

Lue seuraavaksi