1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Effi: Myös suomalaisten tietoja vakoillaan - "on ihan selvää"

Effin mukaan The Guardianin paljastuksen ansiosta nyt kansalaisilla on ensi kertaa konkreettista tietoa viranomaisten harjoittamasta vakoilusta.

Urkintakohu
Miehen käsi tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

The Guardian -lehden mukaan Britannian tiedusteluviranomainen GCHQ vakoilee verkko- ja puhelinliikennettä maailmanlaajuisesti. Netinkäyttäjien etujärjestön Electronic Frontier Finland ry:n (Effi) varapuheenjohtaja Ville Oksanen uskoo, että vakoilu ulottuu myös Suomeen.

- On ihan selvää, että kun kerätään tällaisia tietomääriä, on siellä ollut myös suomalaista aineistoa mukana, Oksanen sanoo.

Oksanen kertoo, että suurin osa Suomen verkkoyhteyksistä menee Yhdysvaltoihin Britannian kautta. Koska suurin osa verkkopalveluista on Yhdysvalloissa, tarkoittaa se käytännössä sitä, että Britannian tiedustelupalvelu on päässyt tähän liikenteeseen käsiksi.

Britannian ja Yhdysvaltain viranomaisten yhteistyö on aloitettu salassa kansalaisilta ja ilman julkista keskustelua. Tietoja on ilmeisesti haalittu sekä rikoksista epäillyiltä että täysin moitteettomilta ihmisiltä. GCHQ on kerännyt ja varastoinut valtavan määrän sähköpostiviestejä, Facebook-merkintöjä, selainhistorioita ja puhelutietoja ainakin puolentoista vuoden ajan.

- Tieto ei varsinaisesti tule yllätyksenä, ensimmäisen kerran vastaavasta raportoitiin noin neljä vuotta sitten ja alan piireissä tästä on spekuloitu. Mutta nyt ensimmäistä kertaa on jotain konkreettista, mustaa valkoisella siitä, kuinka laajaa tämä on oikeasti ollut ja kuinka laajasti myös yritykset ovat olleet tässä mukana. Se on aika massiivinen uutinen, Oksanen sanoo.

"Suomi ollut kiltisti"

Oksanen arvelee, että Guardian-lehden paljastuksella tulee olemaan laajoja seuraamuksia. Nyt Euroopassa avataan laaja keskustelu siitä, mikä on turvallisuusviranomaisten suhde kansalaisten yksityisyyteen.

- Tavallisten kansalaisten tavallista kommunikointia tallennetaan hurjia määriä siltä varalta, että joku heistä paljastuisi rikollisiksi. Sellaista ei ole tähän asti Euroopassa hyväksytty, mutta sitä on kuitenkin näköjään tehty. Tärkeä kysymys on, kuinka moni muu maa Euroopassa tai koko maailmassa on tällaista tehnyt. Ja aletaan miettiä, että jos kaikki vakoilevat toisiaan tähän tyyliin, niin minkälaisessa maailmassa me oikein elämme, Oksanen toteaa.

- Suomen kannalta lohdullista on, että Suomi ei ole vakoillut muita, eikä kansalaisiaan. Olemme olleet kiltisti, se on positiivista tässä muuten negatiivisessa tilanteessa, Oksanen toteaa.

Lue seuraavaksi