1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittilaivaston maljapuheet päivitettiin vastaamaan nykyaikaa

Rommimaljan ohessa kajautetuissa tervehdyksissä ei enää oleteta, että kaikki merimiehet ovat sukupuoleltaan miehiä.

Kulttuuri
Laivaston merimiehiä kannella.
Wulf Pfeiffer / EPA

Britannian laivasto on luopunut viittaamasta perinteisessä maljankohotustervehdyksessään "vaimoihin ja sydänkäpysiin". Tasa-arvon hengessä malja nostetaan nyt "perheille". Toisessa tervehdyksessä "miehet"-sana korvattiin "sailor"-sanalla, joka englanniksi on sukupuolineutraali, vaikka suomeksi kääntyykin "merimieheksi".

Britannian puolustusministeriö sanoo tiedotteessaan, että tervehdyksiä muutetaan vastaamaan kulttuurisia muutoksia ja sitä tosiasiaa, että kuninkaallisen laivaston aluksilla on palvellut naisia jo 23 vuoden ajan.

Viime vuonna brittiläiselle sotalaivalle nimitettiin ensi kertaa naiskomentaja, kun komentajakapteeni Sarah Westistä tehtiin HMS Portland -fregatin päällikkö.

Maljoihin liittyy mustaa huumoria

Laivaston maljatervehdykset ovat olleet käytössä 200 vuoden ajan. Erilaisia tervehdyksiä on seitsemän, jokainen yhdelle viikonpäivälle. Ne heijastavat kaipuuta perheen ja ystävien luo sekä taistelutahtoa, mutta niissä on myös työhön liittyvää huumoria.

Mustimmillaan se on torstaisin: malja kohotetaan "veriselle sodalle tai kulkutaudille", millä viitataan siihen, että useiden toverien samanaikainen kuolema avaa mahdollisuuden nopealle urakehitykselle. 1800-luvulla se oli laivastossa raaka totuus.

Nostettu malja on usein rommia. Ihan joka ilta brittialuksilla ei kuitenkaan skoolailla, vaan maljaperinne liittyy juhliin sekä aikoihin, jolloin alus on ankkurissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset