1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan ANC:hen pettynyt nimekäs aktivisti perusti haastajapuolueen

Mamphela Ramphele oli apartheidin aikaan ANC:n aktivisti, joka joutui vuosiksi kotiarestiin. Hallituspuolueena ANC on niin huono, että se on pakko haastaa, hän sanoo.

Etelä-Afrikan arvostetuimpiin ihmisoikeusaktivisteihin kuuluva Mamphela Ramphele on perustanut uuden puolueen haastamaan korruptiosta, itsevaltaisuudesta ja tehottomuudesta syytetyn Afrikan kansalliskongressin ANC:n ensi vuoden vaaleissa.

Ramphele on 65-vuotias lääkäri, joka osallistui keskeisesti maansa apartheidin vastaiseen taisteluun kumppaninsa Steve Bikon kanssa. Apartheidin vastaiseksi symboliksi noussut Biko kuoli poliisisellissä vuonna 1977. Ramphele itse vietti valkoisen vallan aikana seitsemän vuotta kotiarestissa.

Apartheidin vastaista liikettä johtanut ANC on ollut Etelä-Afrikan valtapuolue vuodesta 1994. Viime vuosina yhä useammat myös entisistä nimekkäistä jäsenistä ovat arvostelleet sitä. 

Kuuluisin on Nobelin rauhanpalkinnon saanut piispa Desmond Tutu. Hän kertoi äskettäin, ettei hän enää äänestä ANC:tä. Sen sijaan hän on ilmoittautunut Ramphelen uuden Agang SA -puolueen tukijaksi.

"Mandela ei uneksinut tällaisesta maasta"

Agangin perustamisjuhlallisuuksissa Pretoriassa Ramphele sanoi tuhansille kannattajilleen, että Etelä-Afrikka on kipeästi muutoksen tarpeessa.

– Korruptio ja oman käden oikeus ovat levinneet koko hallintoon ja yhteiskuntaan. Se vie koululuokista oppikirjat, HIV-sairailta lääkkeet, tuhansilta työpaikan ja miljardien randien edestä investointeja. Tällainen perintö meidän suurilla johtajillamme ei ollut mielessään. Mandela ei uneksinut tällaisesta maasta, Ramphele sanoi.

Hän antoi myös käytännön lupauksia: muun muassa peruskoulun loppuun käyneiden määrän kohottamisen nykyisestä 30 prosentista 50 prosenttiin sekä poliisikoulutuksen lisäämisen, jotta maan korkeat rikollisuusluvut saataisiin laskuun.