1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Suomalainen nettivirta kulkee Ison-Britannian kautta

Suomalaiset tietoturva-ammattilaiset eivät pidä Ison-Britannian vakoilukohua yllätyksenä.

Urkintakohu
Jyrki J. Kasvi.
Yle

Suomalaiset tietoturva-ammattilaiset eivät pidä Ison-Britannian urkintakohua yllätyksenä. Iso-Britannia on ollut vuosikymmeniä yksi merkittävimmistä tiedustelusuuruuksista ja signaalitiedustelun pioneereista.

Tieto Ison-Britannian signaalitiedustelun harjoittamasta vakoilusta valokuituverkossa on suomalaisille tietoturvaviranomaisille ennemminkin vahvistus kuin yllätys. Tietoturva-alalla uusille paljastuksille on odoteltu jo pitkään todisteita.

Tiedustelun laajuus saa kuitenkin tietoturva-ammattilaiset varpailleen. Vajaat viisikymmentä valokuituverkkoa tarkoittaa suurta siivua maailman valokuitulinjoista, ja Iso-Britannia on yksi maailman tietoliikenteen solmukohdista. Eurooppalaiselle datavirralle Iso-Britannia on haarautumispaikka ja verkkoliikenteen pullonkaula.

Euroopasta Yhdysvaltoihin kulkeva tieto pyörähtää lähes väistämättä Britannian signaalitiedustelun valvomissa valokuitukaapeleissa. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehitysjohtaja Jyrki Kasvi muistuttaa, että yhteistyöllä on tiedustelumaailmassa pitkät juuret.

- Itse asiassa olin ihmeissäni, että onko NSA lopettanut yhteistyönsä Ison-Britannian, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin kanssa. Heillä on pitkä historia signaalitiedustelussa. Yhteistyö ulottuu vuosikymmenten taakse.

Tiedustelumaailmassa nolointa on kärähtäminen

Jyrki Kasvin mukaan Iso-Britannia painii tällä hetkellä varsin nolossa tilanteessa.

- Ehkä nolointa oli, että Iso-Britannia jäi kiinni. Tästä on spekuloitu jo vuosia, mutta yhteistyön (Ison-Britannian ja USA:n) jatkumisesta ei ole ollut näyttöä. Erityisesti se on erikoista, että Ison-Britannian viranomaiset luovuttavat Yhdysvaltojen viranomaiselle näin paljon tietoa.

Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteistyö on Jyrki Kasvin mukaan ristiriidassa EU:n tietoturvatavoitteiden kanssa. Eurooppalaisten tietoturvaviranomaisten hämmästellessä NSA:n toimintaa Iso-Britannia toimii yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

- EU:n tietoturvaviranomaiset ihmettelevät, että NSA tiedustelee eurooppalaisia. Samaan aikaan meillä on Euroopassa viranomaisia, jotka tekevät tällaista yhteistyötä. Brysselin ja Lontoon välillä ei ole ollut parasta mahdollista keskusteluyhteyttä.

Värikästä tietoa on paljon

Ison-Britannian vakoilemissa valokaapeleissa kulkeva data pitää sisällään hyvin paljon erilaista tietoa. Tätä osittain suojattua materiaalia viranomaiset käyvät läpi esimerkiksi hakutermein ja poikkeavia viestintätapoja etsien.

Ison-Britannian läpi kulkeva tieto on värikästä – ja bittivirta vuolas. Viestintäviraston apulaisjohtaja Erka Koivunen kertoo, että valokuidut ovat jo syrjäyttäneet satelliitit.

- Valokuiduissa kulkee kaikki tietoliikenne. Siellä menevät internet-liikenne, puhelut, video-streamit ja sosiaalisen median viestintä. Vielä parikymmentä vuotta sitten satelliittiliikenne oli se merkittävin tietolähde. Nyt valokuiduissa kulkevassa tietoliikenteessä menee kaikki.

Tiedustelumaailman harteille kasautuva näyttö vakoilusta ja urkinnasta on Erka Koivusen mukaan osoitus siitä, että puheet tietoturvasta eivät ole pelkkää foliohattuilua. Yrityksille kyse voi olla elintärkeästä tiedosta.

Jyrki Kasvi puolestaan muistuttaa, että verkkomaailmassa terve vainoharhaisuus on hyve.

Lue seuraavaksi