Lentonäytös päättyi tragediaan - siivelläkävelijä ja pilotti kuolivat

Kaksitaso syöksyi maahan, kun stunt-esiintyjä kiipeili koneen siivellä. Maahansyöksyn jälkeen kone syttyi tuleen. Daytonin lentonäytös vaati kuolonuhrin myös vuonna 2007.

Ulkomaat
Palomiehet saapuvat sammuttamaan konetta.

Kaksi ihmistä sai surmansa Daytonin lentonäytöksessä Ohion osavaltiossa Yhdysvalloissa, kun kaksitasokone syöksyi maahan ja syttyi tuleen. Surmansa saaneet olivat koneen pilotti ja stunt-esiintyjä, jonka oli tarkoitus kävellä lentokoneen siivellä.

Sivullisten kuvaamasta videosta näkyy, kuinka kaksitaso kiertelee ilmassa stunt-esiintyjä alemmalla siivellään. Kone kääntyy ylösalaisin, ja esiintyjä siirtyy siivellä koneen mahapuolelle. Sitten jokin menee pieleen, sillä ylösalaisin lentävä kone kallistuu voimakkaasti sivulle ja syöksyy maahan. Maahan osuessaan kone leimahtaa tuleen.

Lentonäytös keskeytettiin onnettomuuden jälkeen. Sivullisia ei loukkaantunut maahansyöksyssä, mutta turma järkytti näytöksen seuraajia.

Näytöstä seurannut 20-vuotias pilotti ja lentokonekuvaaja Ian Hoyt oli juuri ottamaisillaan kuvaa kaksitasosta, kun onnettomuus tapahtui.

- Tajusin, että kone lensi liian hitaasti ja liian alhaalla. Ennen kuin huomasinkaan, he osuivat maahan, Hoyt kertoo uutistoimisto AP:lle,

Viranomaiset eivät ole julkistaneet turmassa kuolleiden nimiä, mutta turmakone oli rekisteröity stunt-esiintyjä Jane Wickerin nimiin.

Vuonna 2007 pitkän uran tehnyt stunt-pilotti Jim LeRoy menehtyi Daytonin lentonäytöksessä, kun hänen koneensa osui maahan kesken surmansilmukoiden.

Daytonin lentonäytös on yksi Yhdysvaltain vanhimpia alan tapahtumia. Näytökseen saapuu tavanomaisesti noin 70 000 kävijää, mutta tänä vuonna yleisömäärän odotetaan olevan noin 30 prosenttia pienempi, sillä Yhdysvaltain ilmavoimat jättäytyi pois näytöksestä. Ilmavoimat on joutunut rajoittamaan esiintymisiään liittovaltion menoleikkausten takia.

Lähteet: AP