1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Snowden pyysi turvapaikkaa Ecuadorista

Ecuadorin mukaan Snowden on pyytänyt pääsyä Ecuadoriin, joka aiemmin hyväksyi toisen tietovuotajan, Wikileaksin johtajan Julian Assangen turvapaikka-anomuksen.

Kaksi ecuadorilaista lähetystön autoa oli pysäköity Šeremetjevon lentoaseman ulkopuolelle. Kuva: Vasily Maximov / AFP

Yhdysvaltain valtion urkintatietoja paljastanut Edward Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista, sanoo Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patino sosiaalisen median Twitter-viestissä. Lisätietoa odotetaan Patinon tiedotustilaisuudessa kolmelta yöllä Suomen aikaa. 

Wikileaks-tietovuotosivusto on antanut tiedotteen, joka vahvistaa Snowdenin haluavan Ecuadoriin. Tiedotteen mukaan Snowden saa pyynnöstään Wikileaksilta apua.

– Wikileaksin lakiryhmä ja minä olemme valmiita suojelemaan hänen oikeuksiaan ja henkilöään, sanoi Wikileaksin lainopillinen johtaja, tunnettu espanjalainen asianajaja Baltasar Garzón.

Wikileaksin perustaja Julian Assange on aiemmin saanut Ecuadorista turvapaikan. Hän on ollut jo vuoden ajan Ecuadorin Lontoon-lähetystössä, josta Britannia ei päästä häntä lähtemään lentokentälle. 

Garzónin mukaan se, miten Assangea ja Snowdenia kohdellaan heidän paljastettuaan tietoja kansalaisten hyväksi, on suora hyökkäys kansaa vastaan. 

Lentokone, joka ilmeisesti kuljetti Hongkongissa piileksinyttä Snowdenia, laskeutui Moskovaan sunnuntaina iltapäivällä. Tuolloin arveltiin, että Snowden aikoi jatkaa matkaa Kuuban kautta Venezuelaan. Aeroflot-lentoyhtiö on kertonut, että Snowdenin nimellä on ostettu maanantaiksi lippu Kuubaan.  

Yhdysvaltain viranomaiset ovat asettaneet Snowdenin vakoilusyytteeseen, minkä välttääkseen hän pyrkii maahan, joka ei luovuta häntä kotimaahansa.