1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat vaatii Snowdenin pysäyttämistä

Urkinnan paljastanut Edward Snowden on anonut turvapaikkaa Ecuadorista.

Urkintakohu
Hongkonglaisessa uutiskatsauksessa pyöritetään Edward Snowdenin arkistokuvaa samaan aikaan, kun paikallinen kadulla kävelijä seuraa oman kännykkänsä näyttöä.
Yhdysvaltain urkinnasta tietoa vuotanut Edward Snowden lensi sunnuntaina Hongkongista Moskovaan. Snowden oli Hongkongin keskustan kauppakadun jättinäytöllä nähdyn uutiskatsauksen aiheena 23. kesäkuuta. Jerome Favre / EPA

Yhdysvallat vaatii, että länsimaat pysäyttävät vakoilusta epäilyn Edward Snowdenin. Yhdysvallat syyttää Snowdenia törkeistä vakoilurikoksista ja haluaa hänet oikeuteen.

Snowden on ilmeisesti tällä hetkellä Moskovassa, jonne hän tiettävästi lensi Hongkongista. Hän on anonut turvapaikkaa Ecuadorista Etelä-Amerikasta, jonne hän yrittänee Kuuban tai Venezuelan kautta.

Yhdysvallat sanoo olevansa pettynyt, ettei Snowdenia pidätetty Hongkongissa pyynnöstä huolimatta.

Edward Snowden paljasti Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden huippusalaisen puhelin- ja interneturkintaohjelman. Vuoto on erittäin kiusallinen Yhdysvaltain hallinnolle. Turvallisuuspalvelut urkkivat tietoja internetjättien kuten Facebookin ja Googlen palvelimilta.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi