1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sohvasurffaaja kokee kriisimaan arjen paikallisen sohvalla

Kun epävakaassa valtiossa majoittuu paikallisen kotona, näkee maasta muutakin kuin turistipinnan tai synkät uutiskuvat. Samalla huomaa myös arjen kulttuurierot.

Pia Asikainen ja Lotta Kaihua.
Pia Asikainen ja Lotta Kaihua ovat kokeneita sohvasurffaajia.

Sohvasurffailija kokee matkakohteen eri tavalla kuin hotellissa yöpyvä matkailija. Esimerkiksi uutisissa yleensä kriisiytyneeltä näyttävä Lähi-idän arki avautuu toisella tavalla, kun sen näkee paikallisen kotona ja juttelee asioista paikallisten kanssa.

- Se elämä siellä ja arki voi olla hyvin antoisaa ja ihanaa. Ihmiset tottakai elävät kaikkialla, kertoo Ylen Aamu-TV:ssä vieraillut sohvasurffailija Pia Asikainen.

Asikainen ja hänen ystävänsä Lotta Kaihua matkustivat kesällä 2012 yli kuukauden ajan Välimeren kuohuvissa maissa. He sohvasurffasivat eli yöpyivät paikallisten ihmisten luona. Tuolloin Välimeren pohjukassa myllersi yhä arabikevät ja Etelä-Euroopassa podettiin jo talouskurjimusta. Matkareitti kulki Sisiliasta muun muassa Albanian ja Libanonin kautta Egyptiin.

Pia Asikaisen mukaan sohvasurffauksena ideana on päästä kohdemaan kulttuuriin sisälle pikemminkin ihmisten elämän kuin koko maan politiikan ja mielentilan kautta.

- Sitä kautta se joskus meni tosi nätisti. Kun siirrytään henkilökohtaiselle alueelle, sitten se niin kuin tapahtuu itsestään.

Suunnitelmat muuttuvat tien päällä lennosta

Sohvasurffaajat etsivät ilmaisia majapaikkoja internet-sivustoilla, joilla ihmiset ympäri maailman tarjoavat vapaaehtoisesti sohvaansa matkailijoiden käyttöön.

Majoittuminen toisen kotona voi tuoda esiin yllättäviä kulttuurieroja, vaikka majapaikan tarjoajaan voi tutustua hyvin verkossa jo ennalta. Asikainen ja Kaihua kertovat, että esimerkiksi pukeutumisen suhteen voi tehdä toisen kotona huomaamattaan virheitä, jos ei tunne paikallisten kotitapoja.

Sohvasurffaajalle etenkin pitkän matkan teko on usein jatkuvaa majapaikkojen etsimistä. Ainakin Asikaisella ja Kaihualla suunnitelmat muuttuvat usein tien päällä. Aina yöpaikkaa ei ole edes ennalta tiedossa, joten silloin täytyy improvisoida.

Kun suunnitelmat kaatuvat ja pinna kiristyy, on matkakaverin kanssa hyvä olla rennot välit.

- Pinna on ohuempi vieraammissa ympäristössä. Aavikon 40 asteessa alkaa toisen naama pänniä, naurahtaa Lotta Kaihua.

Pia Asikainen ja Lotta Kaihua kiertävät sohvalta toiselle TV Kakkosen Sohvasurffailijat-matkaohjelmassa. Sen toinen tuotantokausi alkaa tänään.