Kahvi pahentaa virtsatieoireita – sitruuna lievittää

Myös virvoitusjuomat ja etenkin kofeiinipitoiset virvoitusjuomat pahentavat oireita.

terveys

Alempien virtsateiden oireilu on yleistä etenkin iäkkäillä, mutta monen oireet voisivat lievittyä välttämällä kahvia ja kofeiinia sekä nauttimalla sitrusmehuja.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulos ei ole ainutlaatuinen, sillä kofeiinin välttämistä on suositeltu tätäkin ennen. Suosituksen tueksi on kuitenkin ollut niukasti tutkimusnäyttöä.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 4 100 miestä ja naista viiden vuoden ajan. Kun tutkijat vertasivat osallistujia ja heidän virtsatieoireitaan seurannan päätyttyä, he havaitsivat oireiden pahentuneen todennäköisemmin miehillä, jotka nauttivat päivittäin vähintään kaksi kupillista kahvia. Vertailukohtana olivat miehet, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia.

Oireet pahentuivat myös naisilla, jotka lisäsivät päivittäistä kahviannostaan ainakin kahdella kupillisella seurannan aikana. Myös virvoitusjuomien ja etenkin kofeiinipitoisten virvoitusjuomien lisääminen ennusti oireiden pahentumista.

Tulokset viittasivat myös siihen, että ainakaan miehillä oireet eivät pahentuneet yhtä todennäköisesti, jos he nauttivat sitruunan tai muiden sitrushedelmien mehuja.

Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä riittävän vahvoina, jotta alempien virtsateiden oireista kärsivien kannattaisi kokeilla kofeiinin vähentämistä oireidensa lievittämiseen. Myös sitrusmehujen juominen voi auttaa osaa potilaista.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiologyssa (siirryt toiseen palveluun). Alemmilla virtsateillä tarkoitetaan virtsarakkoa ja virtsaputkea.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim