Aikuisille ensimmäiset korvauspäätökset narkolepsiasta

Aikuisten narkolepsiatapaukset otettiin uuteen tarkasteluun sen jälkeen, kun THL:n uusi selvitys valmistui toukokuun loppupuolella.

Kotimaa

Lääkevahinkovakuutuspooli on tehnyt ensimmäiset uudet ratkaisut aikuisten narkolepsiatapauksissa. Korvauspäätöksen on saanut 16 aikuista, lääkevahinkovakuutuspooli kertoo tänään maanantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Aikuisten narkolepsiatapaukset otettiin uuteen tarkasteluun sen jälkeen, kun THL:n uusi selvitys valmistui kuukausi sitten. Siinä todettiin, että rokottamattomiin verrattuna Pandemrix-rokotteen saaneilla aikuisilla oli 3 - 5-kertainen riski sairastua narkolepsiaan.

Pooli kertoo nyt päättäneensä korvata myös aikuisten narkolepsiavahingot THL:n selvityksen tulosten mukaisiksi.

Lääkevahinkovakuutuspooli muistuttaa kuitenkin, että jokainen vahinkoilmoitus ratkaistaan tapauskohtaisesti. Ehtona korvauksen saamiselle on, että vahingon muut edellytykset ja syy-yhteys täyttyvät. Keskeinen ehto on, että narkolepsia on alkanut kahdeksan kuukauden kuluessa rokottamisesta.

Pooliin on tehty yhteensä noin 40 korvaushakemusta aikuisten narkolepsiasta.

Lääkevahinkovakuutuspoolin johtajan Asko Nion mukaan THL:n raportin julkaisun jälkeen hakemuksia on tullut lisää kymmenkunta.

- Kaikissa ei ole vielä asiakirjaselvitys sellainen, että ne voidaan ratkaista...Ne ovat ratkaisukypsiä noin kuukauden kuluessa, Nio arvelee.

Yhtään hakemusta ei ole vielä hylätty.

Aikuisten korvausten suuruus on määritelty samoin periaattein kuin lasten ja nuorten vahingoissa. Kulu- ja ansionmenetyskorvaukset, ratkaistaan tapauskohtaisesti jatkoselvittelyjen jälkeen.