1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Anna hyvän vaatteen kiertää

Monen vaatekaappi pursuaa hyviä vaatteita, joita ei vain tule käytettyä. Vaatteet voisi viedä kierrätyskeskukseen, mutta valitettavan usein ne sujahtavat roskapussiin. Nyt muutaman Ekoroskin kierrätyspisteen yhteyteen tulee Kokkotyösäätiön vaatekeräysastioita, mikä tekee kierrätyksestä aina vain helpompaa.

Kotimaan uutiset
Vaatekeräyslaatikko Kokkolassa keräyspisteessä
Satu Jokela / Yle

Kokkotyösäätiöllä on ollut usean vuoden ajan yhteistyössä Ekoroskin kanssa vaatekeräysastioita Pietarsaaren seutukunnassa. Nyt pöntöt leviävät myös Kokkolaan, ensimmäinen saapui pari viikkoa sitten Hakatorin parkkipaikalle.

- Sinne voi viedä puhtaita, pussitettuja vaatteita, jotka tulevat kierrätysmyymälään myyntiin, kertoo Kokkotyösäätiön toimitusjohtaja Margita Lukkarinen.

Vaatteiden kierrätys on monella vielä hakusessa. Usein käyttämättömät vaatteet heitetään roskiin, minkä jälkeen ne ovat kelvotonta kierrätykseen.

- Tekstiiliä tulee Ekoroskille todella, todella paljon. Myös sellaista, joka joutaisi kierrätykseen, mutta sen jälkeen, kun se on tuotu Ekoroskille, sitä ei voi enää kierrätykseen saada. Sen takia tuodaan näitä keräysastioita kaupunkiin.

Lähemmäs asiakasta

Tänä päivänä uusia vaatteita hankitaan enemmän, kuin käyttöä olisi. Tällöin vanhat jäävät nurkkiin pyörimään, ja toivon mukaan päätyvät kierrätykseen.

– Ihmisten käytöstavat ovat muuttuneet vaatteiden suhteen. Hankitaan useammin uusia ja kierrätetyton suosittuja. On hyvä, että saadaan ne talteen ja kiertoon.

Ihmisten käytöstavat ovat muuttuneet vaatteiden suhteen.

Margita Lukkarinen

Lukkarinen kiittelee kokkolalaisten kierrätysintoa, mutta aiempana ongelmana on ollut se, että vaatteita on tuotu milloin mihinkin.

– Monet tuo tänne kierrätysmyymälän aukioloaikojen ulkopuolella, ja pussit jää ulos, joskus sateeseen. Me katsoimme paremmaksi, että tulemme lähemmäs asiakkaita ja tuomme näitä kontteja eri puolille kaupunkia.

Astiat omasta pajasta

Nyt kokkolalaisten kierrätystä helpottaa yksi vaateastia. Lukkarinen lupaa uusia astioita heti kun niitä valmistuu.

Myöskin periferiaan, mistä on pitempi matka ja korkeampi kynnys lähteä tuomaan kierrätyskeskukseen.

Margita Lukkarinen

– Työvalmennuksessa olevat henkilöt tekevät itse nämä keräysastiat metallipajassa. Sitä mukaa, kun niitä valmistuu, niitä tulee lisää.

Keräyspisteitä ei sijoiteta pelkästään keskustan läheisyyteen. Kierrätys on myös monelle kauempana asuvalle hankalaa.

- 2-4 tulee tämän vuoden aikana lisää, myöskin periferiaan, mistä on pitempi matka ja korkeampi kynnys lähteä tuomaan kierrätyskeskukseen!

Lue seuraavaksi