Opas auttaa nuoria selviytymään itsenäisessä elämässä

Kun nuori lentää pois kotipesästä, hän kohtaa monia uusia asioita. Miten esimerkiksi omaa taloutta hallitaan ja miten asuntoa haetaan? Itsenäistyvän opas vastaa nuorten kysymyksiin nuorten omalla kielellä.

Kotimaa
Nuoriso
Yle

Nuorten parissa työskentelevät ovat huomanneet, että monia kotoa lähteviä nuoria askarruttavat samanlaiset kysymykset. Näin syntyi idea koota perusasiat oppaaseen jokaisen nuoren ulottuville, Heidi Åkerblom Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesistä kertoo.

- Nuorilta tulee joka viikko yhteydenottoja muun muassa asunnonhakuun liittyvistä ongelmista. Ihan käytännössä ei tiedetä, miten asuntohakemus pitäisi täyttää. Itse asiassa koko pääkaupunkiseudun asuntotilanne on niin järkyttävä, että jo sen myötä tulee paljon hätääntynietä kysymyksiä.

Toisinaan nuorilta unohtuu myös realismi. Toiveet asunnon suhteen saattavat olla niin korkealla, ettei asuntoa löydy.

- Sellaisiakin tilanteita on tullut vastaan, että nuori on odottanut jo pitkään asuntoa, eikä mitään kuulu. Kun olemme yhdessä katsoneet hakemusta, niin tämä on toivonut kaksiota parhaalla mahdollisela sijainnilla, lasitetulla parvekkeella ja laminaattilattioilla. Silloin asunnon saamiseen on hyvin pieni mahdollisuus. Monien kanssa olen miettinyt hakemusta ihan alusta lähtien ja tiputtanut vähän maan pinnalle.

Vinkkejä naapurisopuun ja ostoksille

Itsenäistyvän oppaassa on muitakin asumiseen liittyviä käytännön vinkkejä, kuten että naapurisovun ylläpitämiseksi on kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen tupareista.

Ostoksilla kehoitetaan vertailemaan hintoja ja hyödyntämään tarjouksia, jotta rahaa säästyisi. Lisäksi nuorille selvennetään, mitä käsitteet brutto ja netto tarkoittavat.

- Ihan kädestä pitäen käydään läpi monien kanssa näitä juttuja. Monesti huomaa, että kun asiat esitetään aikuisten kielellä, niin ne eivät ehkä nuorelle avaudu. Siksi oppaassa on pyritty tuomaan esille tilanteita nuorten kielellä.