Kävellen näkee enemmän - lenkillä bloggaajan askelissa

Upe Nykänen kirjoittaa, valokuvaa ja kävelee. Harrastuksista syntyy blogi, jossa kolutaan parhaat kävelyreitit kotikulmilla ja vähän kauempanakin.

blogit
Polku metsän keskellä.
Yle / Titta Puurunen

Kesäkuinen aamu Jyväskylässä on kuuma ja kirkas.

Bloggari Upe "Kenkä" Nykänen ja toimittaja Titta Puurunen ovat vetäneet lenkkarit jalkaansa ja valmistautuvat kävelylenkkiin yliopiston nurkilla konservatorion edessä. Tämän lenkin tarkoitus ei ole kohottaa kuntoa, vaan näyttää esimerkinomaisesti, miten kävelemisestä syntyy ajatuksia, ajatuksista tekstiä ja tekstistä blogi.

Heti kävelyreitin alusta löytyy omalaatuinen, ruskea seinänurkkaus.

- Tämä on ihana paikka, jota ei ohi ajaessa huomaa. Ruskeaan seinänurkkaukseen on kätketty kuvia ja tekstejä. Tänne kannattaa tulla, jos rakastaa ristikoita, tai haluaa lasten kanssa etsiä, mitä sanoja voisi löytää kirjainten seasta. Olen löytänyt ainakin sanat jazz, rock, Jyväskylä... Oman nimenikin löysin juuri äskettäin, Upe Nykänen juttelee.

Upe on kirjoittanut Jalkaisin-blogiaan viitisen vuotta. Kyseessä on kävelyblogi, jossa kävellään lähinnä kirjoittajan kotiseudulla Jyväskylässä, satunnaisesti myös muualla. Kävelyreitin varrelta mukaan tarttuneet ajatukset ja kuvat "Kenkä" tallettaa virtuaalisiksi kävelymatkoiksi.

- Olen aina kävellyt paljon, ja usein pidän kameraa mukana. Sitten aloin harrastaa kirjoittamista. Ajattelin, että voin yhdistää kävelyn, kuvaamisen ja kirjoittamisen tähän blogiin, kertoo Nykänen bloginsa synnystä.

- Halusin kertoa asioista ja paikoista, joita en ollut ennen huomannut.

Kävellessä saa olla rauhassa

- Käveleminen on ihana tapa liikkua. Saa olla ihan itsensä kanssa, ehtii havainnoida hyvin ympäristöä, oppii uusia asioita, saa yksinkertaisesti olla rauhassa.

Nykänen kävelee kotona ja vieraillessaan uusissa paikoissa. Kotimaan lisäksi hän on kolunnut esimerkiksi ranskalaisia kävelyreittejä.

- Kävelen siellä, missä olen, Nykänen tiivistää.

Tie sukeltaa konservatorion takana pieneen metsikköön, josta löytyy ihastuttava pieni lampi.

- Tämä on Moirislampi, jota on kaivettu ja korjailtu viime vuosina, ja samalla sen sijainti on vähän muuttunut. Tämä metsä on viehättävä, osittain villi nurkkaus, josta löytyy hienoja kävelykäytäviä, Upe Nykänen kertoilee.

- Luonto on mun juttu. Tykkään liikkua ilman moottoria, jos saan valita. Mielestäni metsässä kulkeminen on tietynlaista joogaa, siinä saa nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnon kauneudesta. Kaiken lisäksi luonto tuntuu, maistuu ja näyttää erilaiselta eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Hitaasti tulee hyvää jälkeä

Kävellään hitaasti, jutteluvauhtia.

- Kun olen havainnoimassa blogia varten, kuljen hitaammin. Joskus käyn reippaallakin lenkillä, mutta ylipäätään kuntoilu on vain sivutuote.

Luonnossa voi kohdata kaikenlaista, vaikkapa karhuja.

- Olen nähnyt karhun, enkä kauhistunut. Luontohan ei ole mikään vihollinen, vaan siellä on leppoisaa ja turvallista olla. Ihmisetkin ovat luonnossa ollessaan hyvällä tuulella ja tyytyväisiä.

Blogikirjoitukset ovat herättäneet ajatuksia: Jalkaisin-blogilla on viitisenkymmentä aktiivista seuraaja.

- Monet Jyväskylästä pois muuttaneet tykkäävät käydä katsomassa, mikä kotikulmilla on muuttunut. Itsekin yllätyn monesti, miten nopeasti tutut paikat ja reitit muuttuvat, kun kaikkea rakennetaan ja korjataan, Nykänen kertoo.

Parhaimmillaan kävelemisestä saa rauhoittavan kokemuksen.

- Kun ottaa oman vauhdin ja omat pysähdykset, voi jättää hösellyksen ja kiireet pois, Upe Nykänen toteaa.