1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Rovaniemelle uusi hallintohimmeli

Rovaniemen kaupunki on taas uudistamassa hallintoaan. Paljon parjattu sopimusohjausjärjestelmä menee romukoppaan. Tilalle tulee toinen sanahirviö, toiminnanohjausjärjestelmä. Mikä lopulta muuttuu Rovaniemen päätöksenteossa, on vielä hämärän peitossa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto koolla Kuva: Timo Törmänen / Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti, että kaupunki luopuu sopimusohjausjärjestelmästä. Valtuusto päätti kuitenkin, että jatkossakin kaupungissa käytetään sovellettua tilaaja-tuottaja -mallia. Lisäksi kaupungin palvelutuotannon taseyksiköt eli sisäiset liikelaitokset puretaan ja nykyisestä osastojaosta luovutaan.

Uudessa hallintomallissa, toiminnanohjausjärjestelmässä, kaupunginhallitus saa lisää valtaa. Valtuusto hyväksyi linjauksen, jonka mukaan kaupunginhallituksen asema vahvistuu vaikutukseltaan merkittävien kaavojen osalta. Mitä tällaiset kaavat ovat, siihen ei vielä maanantain valtuustossa saatu vastauksia.  Uudistuksella kaupunki haluaa vauhdittaa kaavojen valmistumista.

- Kaavoittamisen hitaus ei johdu teknisestä lautakunnasta vaan valmistelun heikosta tasosta, joka on johtanut valituksiin, SDP:n Reijo Sulasalmi sanoi.

Valtuusto päätti myös, että toimielimet velvoitetaan tarkistamaan päätöksenteon siirtämistä edelleen virkamiehille.

"Kuulostaa tutulta"

Jotkut valtuutetut epäilivät, ettei meno kaupungissa muutu, vaikka hallintohimmeleitä rukataankin uusiksi.

- Uusi järjestelmä kuulostaa tutulta, Sulasalmi ilmaisi.

Osa pelkäsi myös ettei hallinnon uudistaminen tuo toivottuja säästöjä. Esimerkiksi siihen, vähenevätkö johtajat ja päälliköt kaupungin hallinnossa, ei maanantaina vielä saatu vastausta.

- Periaatteessa tässä ei vielä olla kenenkään toimia lakkauttamassa. Toivotaan, että tulee semmoinen organisaatiokaavio, jossa kullakin on esimies ja oma paikkansa. Tuollaiseen ei voi vielä vastata, keskustan valtuustoryhmän vetäjä Liisa Ansala sanoi kokoustauolla.

Mistä säästöt?

Uudistukseen epäilevimmin suhtautuivat perussuomalaiset ja vihreät.

- Uudistuksen tavoitteena on vähentää sisäistä hallintobyrokratiaa. Mahtaako käydä niin? Syntyykö todellisia säästöjä, kun samat henkilöt jatkavat eri nimikkeillä, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Torvinen totesi.

- Hierarkia vaikuttaa täsmälleen yhtä korkealta tai matalalta kuin ennen uudistusta, vihreiden Jorma Kuistio sanoi.

Vasemmistoliitto kantoi huolta kaupungin työntekijöiden kohtalosta uudistuksessa.Vasemmistoliiton Jaakko Huttusen mukaan muutosjohtaminen epäonnistui rajusti Rovaniemien yhdistämisen jälkeen. Tämä johti sairauspoissaolojen rajuun nousuun pitkäksi aikaa. Se pitäisi Huttusen mukaan välttää nyt.

Tinkaa työryhmästä

Ainoa varsinainen erimielisyys syntyi lopulta siitä, pitäisikö hallintouudistusta valmistelemaan varten perustaa erillinen työryhmä. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä oli jo ehdottamassa työryhmää. Sitä kannattivat Vasemmistoliiton lisäksi SDP ja Vihreät. Kun valtuuston enemmistö eli keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset eivät sitä kannattaneet, Tennilä veti esityksensä pois.

Valtuuston päätöksellä kaupunginhallitus vastaa hallinnon uudistamisesta eikä erillistä työryhmää tule. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög (kesk.) lupasi pitää valtuustoryhmien puheenjohtajat ajan tasalla valmistelusta.

Monelle valtuutetulle jäi vielä maanantaina kovin epäselväksi, mitä uusi toiminnanohjausjärjestelmä oikein käytännössä tarkoittaa. Päättäjät ja kaupunkilaiset saavat lisää selvyyttä himmeliin, kun kaupunginvaltuusto päättää hallintouudistuksen yksityiskohdista syyskuussa.

Rovaniemen kaupungin uusi hallintomalli tulee voimaan vuoden 2014 alussa.