Pusutauti kaataa aikuisen petiin

Pusutauti sairastetaan yleensä lapsena, mutta joskus se jyllää työpaikoillakin. Virallisesti mononukleoosina tunnettu virus pitää aikuisen vuoteenomana pitkään.

terveys
Mies niistää
YLE24, lähde: AP Graphics Bank, Arja Lento / YLE

Yleensä mononukleoosi sairastetaan lapsena ja oireet voivat olla lievän kuumetaudin kaltaiset. Useimmiten sitä ei edes käydä lääkärissä asti toteamassa. Aikuisena juttu on kuitenkin toinen.

- Aikuisilla kuume on korkea, nieluoireet voimakkaita angiinan kaltaisia, voi liittyä maksan tai pernan alueen tulehtumista, listaa infektiolääkäri Marko Rahkonen.

Kokkolalaiseen työterveyteen on marssinut kesän aikana jo useita pusutaudin saaneita aikuisia. Epidemiaa Rahkonen ei kuitenkaan povaa.

Aikuisilla kuume on korkea, nieluoireet voimakkaita angiinan kaltaisia, voi liittyä maksan tai pernan alueen tulehtumista.

Infektiolääkäri Marko Rahkonen

- Tätä esiintyy vuosittain tasaisesti. Yleensä kolmeenkymmeneen ikävuoteen mennessä tämän on sairastanut, niin harvemmin se aiheuttaa monia ikäryhmiä koskettavia epidemioita.

Taudin esiintymishuiput sijoittuvat kevääseen ja syksyyn. Keski-Pohjanmaan alueella todettuja tautitapauksia on kuukausittain kolmesta kolmeentoista.

Älä pärski päin

Syitä, miksi aikuinen sairastaa lastentautia on monia. Pusutauti on virusperäinen ja tarttuu pisaratartuntana lähikontaktissa. Rahkonen muistuttaa tämänkin taudin pysyvän aisoissa hyvällä käsihygienialla.

- Pestään käsiä, ei yskitä toisia päin ja jäädään kotiin sairastamaan. Suojellaan työkavereita, ettei kaikki virukset mene yleiseen jakoon.

Aikuisen tauti voi pitää vuoteessa 1-2 viikkoa.

- Jos kuume on rajua useamman päivän, on nielukipua, hankalaa turvotusta kaulan alueella tai vatsakipuja, kannattaa lähteä tutkimuksiin.