Hyppää sisältöön

Älypoijuverkosto havainnoi Suomenlahden tilaa

Reaaliaikaisesti toimiva tietoverkko mittaa veden lämpötilaa, aaltojen korkeutta sekä sinilevän ja öljyn määrää.

Suomen ympäristökeskus pitää reaaliaikaisen tiedon saantia meren tilasta tärkeänä. Kuva: Yle

Suomenlahdelle kaavaillaan meren tilasta reaaliaikaisesti kertovaa tietoverkoa. Älypoijujen ja älyviittojen toimivuutta kokeillaan Helsingin edustalla.

Aikaisemmin sääolosuhteista ja veden laadusta on saatu tietoa lähinnä kauppalaivoihin asennetuista mittalaitteista ja rannikon sääasemilta.

MeriTaito Oy on kehitellyt muoviputkiviittoja ja -poijuja, jotka voisivat olla pysyviä tietoasemia merellä.

- Tavoitteena on perustaa NeMo-verkko, joka koostuu ympäri Suomenlahtea sijaitsevista mittauslaiteasemista. Sitten tieto voidaan jakaa tietoverkossa kaikille tarvitseville, toimitusjohtaja Jari Partanen MeriTaito Oy:stä kertoo.

Hankkeessa mukana oleva Suomen ympäristökeskus pitää reaaliaikaisen tiedon saantia meren tilasta erittäin tärkeänä.

- Me saamme sieltä tietoa suolapitoisuudesta, lämpötilasta sekä lehtivihreä- ja sinileväpigmenttipitoisuuksista, Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Seppo Kaitala sanoo.

Lisäksi tietoja saadaan muun muassa tuulesta, virtauksista, aallon korkeuksista sekä öljystä. Kesän 2012 alustavissa kokeiluissa saatiin rohkaisevia tuloksia älypoijujen ja -viittojen toiminnasta.

Kesällä 2013 tehdään loppukokeita Suomenlahdella. Jos tulokset ovat hyviä, aletaan Suomenlahdelle suunnittelemaan Haminasta Marianhaminaan ulottuvaa neljänkymmenen älyviitan ja -poijun verkostoa.

.
.