Tervetuloa minun naapuriini: Tosielämän frendit muuttivat Verkarantaan

Kehitysvammaisten muuttosuunnitelmat Liedon Verkarantaan saivat pari vuotta sitten aikaan valtaisan kohun. Kehitysvammaisten oikeutta asua siellä missä muutkin puolustettiin, mutta sanottiin myös: Ei minun takapihalleni - not in my backyard. Verkarannassa kysyttiin, uskaltaako lapsia pitää ulkona ja miten kehitysvammaiset henkilöt suhtautuvat heihin. Kehitysvammaisia pelättiin.

Kotimaa
Tosielämän frendit, Merikanto, asuminen, kehitysvammaiset
Yle

Tosielämän frendit vakuuttivat jo ennen muuttoaan Liedon Verkarantaan, että heistä ei ole kenellekään häiriötä.

- Paskapuhetta. Me emme ole vaarallisia, emmekä häiritse. Minä en ainakaan häiritse ketään turhaan, enkä pommita puhelimella, sanoo Markku Osmosalo.

Jouko Lilja vakuuttaa, ettei ainakaan hänen takiaan tarvitse pitää ovia kiinni.

- En tuppaa vieraitten ihmisten huoneisiin, vaan pysyn omassa kämpässä. Emme ole mitään kummajaisia.

- Autamme jos apua tarvitaan ja jos vain pystymme auttamaan. Sananvapaus on jokaisella, mutta en halua mitään konfliktitilanteita, Lilja sanoo.

Tosielämän frendit, kehitysvammaiset, Verkaranta, asuminen, Jouko Lilja, Merja Heinonen

Nimittely ja leimaaminen ei hyödytä ketään

Ihmisten nimittely ja leimaaminen ei Markku Osmosalon mielestä hyödytä ketään. Toisista ihmisistä voi ajatella hyvää.

- Jokaista ihmistä täytyy nimellä kohdella, eikä sanoa, että se on vammainen.

Verkarannan ryhmäasumiseen tarkoitetun osan rakentaminen viivästyi tiloista tehtyjen valitusten takia. Mutta Verkarannan kiinteistön E-rapun toisen kerrokseen tosielämän frendit pääsivät muuttamaan jo vuoden 2012 toukokuussa.

Tosielämän frendit, kehitysvammaiset, Verkaranta, asuminen, Markku Osmonsalo

"Avoimia ja sydämellisiä ihmisiä"

Kehitysvammaisia on nyt asunut Liedon Verkarannassa jo yli vuoden. Epäilyksistä ja peloista huolimatta uudet asukkaat ovat sulautuneet vanhaan tehdasmiljööseen hyvin.

Jouko Liljaa ja Merja Heinonen vastapäätä asuva naapuri sanoo, että koko kerroksen väki on ihania ihmisiä, valittamista ei ole.

- Sen sosiaalisempia ja elämänmyönteisempiä eivät naapurit voi olla, sanoo Marjatta Kauppinen.

Läheisessä K-kaupassa työskentelevä Juuso Koskinen on nähnyt, kuinka uudet asukkaat vuosi sitten asettuivat Verkarantaan. Juuson mielestä he ovat avoimia ja sydämellisiä ihmisiä.

- Ennen ajateltiin, että pois silmistä ja pois mielestä. Se ei ole nykypäivää, eikä olisi saanut koskaan ollakaan. Ihmisiä olemme kaikki ja kehitysvammaisilla on oikeus asua kaikkien muiden keskellä, muistuttaa Juuso Koskinen.

Tosielämän frendit, kehitysvammaiset, Verkaranta, asuminen, Jouko Lilja, Merja Heinonen

Kaikki vammaiset pois laitoksista

Valtioneuvoston periaatepäätös vuodelta 2010 sanoo, että vuosina 2010 - 2015, valtaosan kehitysvammaisista pitäisi voida muuttaa pois laitoksista.

Kehitysvammaisille tulee mahdollistaa yksilöllinen asuminen, joka vahvistaa heidän osallisuuttaan ja yhdenvertaisuuttaan yhteiskunnassa. Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman toisen periaatepäätöksen tavoite on, että vuoden 2020 jälkeen kukaan vammainen ei asu laitoksessa.

Jouko Lilja sanoo, että vammaisilla pitäisi olla samat säännöt ja oikeudet kuin muilla. Markku Osmosalo täsmentää, että kehitysvammaisilla pitää olla oikeus työpaikkaan, palkkaan ja omaan asuntoon.

- Itsemääräämisoikeus pitää olla, sanoo Jouko.