Hyppää sisältöön

Tieteellisiä julkaisuja pitäisi valvoa paremmin, sanoo palkittu tiedetoimittaja

Tieteellisten julkaisujen luotettavuutta valvomaan pitäisi perustaa kansainvälinen valvontaelin, sanoo tunnettu brittiläinen tiedetoimittaja. Toimittaja Brian Deer paljasti vuonna 2004, että tunnetussa tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus oli vilpillinen. Deeren mukaan niin tutkijoilla kuin tiedelehtien toimittajillakaan ei ole kiinnostusta korjata tilannetta itse.

Brian Deer Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Vuonna 2004 brittiläinen journalisti Brian Deer sai tehtäväkseen kirjoittaa lehtiartikkelin lapsesta, joka oli sairastunut autismiin tavallisen yhdistelmärokotteen takia. Rokotteen yhteydestä autismiin oli juuri julkaistu tutkimus arvostetussa yhdysvaltalaisjulkaisussa The Lancetissa. Asiaa tutkiessaan Deerelle valkeni, että koko tutkimus oli huijausta. Deer käytti seuraavat yhdeksän vuotta valheen paljastamiseen. Siitä hänelle jäi käteen useita haasteita oikeuteen, arvostettu journalistipalkinto ja syvä epäluottamus tieteellisten julkaisujen uskottavuuteen.

- Tieteen totuus on kriisissä. Liian pitkään meitä on opetettu uskomaan, että voimme vain luottaa tutkijoiden kertovan totuuden. Viime vuosien tutkimukseni ovat kuitenkin opettaneet minulle, että tieteen tekijät eivät ole sen rehellisempiä kuin vaikkapa ravintoloitsijat. Heitä myös valvotaan huomattavasti vähemmän, sanoo Deere.

Tutkijoita houkuttaa epärehellisyyteen raha ja maine. Tutkimukselle on helpompi saada rahoitusta, jos tutkijalla on jo meriittejä alalta. Deeren mukaan myös kiinnijäämisen riski on liian pieni. Tämä johtuu siitä, että niin tutkijat kuin lehdetkin hyötyvät kohutuista tutkimustuloksista. Deer haluaisikin perustettavan kansainvälisen sääntelyelimen, eräänlaisen totuuskomitean, joilla olisi mahdollisuus selvittää tutkimustulosten paikkansapitävyys.

- Tutkijat eivät usko jäävänsä kiinni huijauksista, koska ei ole olemassa mitään tehokasta mekanismia, joka havaitsisi epärehellisyydet. Maiden joka puolella maailmaa tulisi perustaa sääntelyelin, joka voisi lähettää tieteilijöitä, lääkäreitä ja poliiseja laboratorioihin selvittämään, ovatko laboratorioiden löydökset tosia.

Tavalliselle kansalaiselle kokeneella valheenpaljastajalla ei ole tarjota keinoja erottaa faktaa fiktiosta. Deer itse käytti lähes yhdeksän vuotta opiskellen lääketiedettä, jotta voisi olla vakuuttunut omien syytöstensä paikkansapitävyydestä.

Brian Deer puhui eilen tiedetoimittajien maailmankongressissa Helsingissä.

Päivitetty 26.6.2013: Jutun kirjoitusasua korjattu.