UPI:n tutkija: Venäjä tekee lännen kanssa yhteistyötä valikoiden

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee tiistaina Suomessa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sean Roberts arvioi, että Venäjän ja lännen suhteet ovat yleisesti heikkenemässä. Venäjä tekee yhteistyötä EU:n ja Yhdysvaltain kanssa valikoiden.  

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) ja pääministeri Dmitri Medvedev "suuren isänmaallisen sodan" alkamisen muistopäivänä Moskovassa 22. kesäkuuta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) ja pääministeri Dmitri Medvedev "suuren isänmaallisen sodan" alkamisen muistopäivänä Moskovassa 22. kesäkuuta.Dmiti Astakhoh / Venäjän presidentin kuvatoimisto / Ria Novosti / AFP Photo / Lehtikuva

Brittiläinen Venäjä-asiantuntija sanoo, että omien ongelmiensa kanssa kamppailevassa EU:ssa ollaan hieman turhautuneita siihen, että Venäjä valikoi yhteistyöstä omiin intresseihinsä sopivat osaset kuten viisumivapaustavoitteet.

Sean Roberts on koonnut eurooppalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden näkemyksiä Venäjän asemoitumisesta naapureidensa silmissä raporttiin, jonka pohjana ovat kaksi Yhdysvalloissa Brookings-instituutissa ja Suomen Mustiossa järjestettyä keskustelutilaisuutta.

Venäjä epäluotettava kumppani

EU:n mielestä Venäjä ei aina ole luotettava neuvottelukumppani. Esimerkiksi Venäjälle matkalla olleen, useiden Puolan johtoon kuuluneiden hengen vaatineen matkustajakoneen turmaa ei ole tutkittu täydellä teholla lupauksista huolimatta.

Venäjä ja länsi ovat eri mieltä myös ihmisoikeuskysymyksistä. Presidentti Putinin hallinto ei sanottavasti halua neuvoja demokratian edistämiseen Venäjällä, vaan luo linjaansa itsenäisesti.

- Opposition protestien seurauksena Venäjällä lietsotaan osin tarkoituksella amerikkalaisvastaisuutta. Tavoitteena on lisätä Putinin hallinnon sisäpoliittista suosiota ja nostaa galluplukemia, arvioi Roberts.

Presidenttien tapaamiset tärkeitä

Myönteisiä mahdollisuuksia lännen ja Venäjän suhteissa on nähtävissä Bostonin maratoniskun jälkeen esimerkiksi terrorismin torjunnassa. Tällä sektorilla Venäjä näyttää olevan Sotshin olympialaisten lähestyessä valmis yhteistyöhön.

Presidentti Vladimir Putin saapuu Suomeen tänään. Sean Roberts arvioi, että presidenttien tapaamiset ovat aina tärkeitä.

Hän oudoksuu kuitenkin hieman suomalaista ominaispiirrettä tapaamisten järjestämisessä. Muualla vierailut ovat täynnä virallisia ohjelmaa kun taas Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisissa on aina mukana epävirallisia elementtejä, kuten vaikkapa jääkiekkoa.

Tärkeillä vierailuilla on erityisen suuri symbolinen merkitys, arvioi brittitutkija.