Kielikello: Mitään pissis-ässää ei ole edes olemassa

Kielenhuollon aikakauslehti Kielikello kumoaa käsitteen helsinkiläiseen puhekieleen kuuluvasta s-kirjaimen ääntämisestä, jota on aikojen saatossa kutsuttu esimerkiksi nimillä "city-s", "stadiässä" ja "pissis-ässä".

tiede

Kirjoituksen mukaan "helsinkiläinen s" on kuulunut suomalaisten käsitemaailmaan jo pitkään ilmiönä, josta Helsingin ulkopuolella ei pidetä.

Tiedekeskus Heurekassa toteutetussa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että "helsinkiläinen s" on arjen myytti, joka voi olla ihmisille tosi ilman, että piirteelle olisi selkeää vastinetta todellisuudessa. Tutkimuksessa ilmeni, että lopulta kaiken kuuloisia ässiä kuvattiin helsinkiläisiksi, jos ääninäyte muuten tulkittiin helsinkiläisen puheeksi.

"Stadi-ässä on yksi niistä ilmiöistä, joiden avulla helsinkiläisyyden olemusta kuvitellaan", kirjoittaa Helsingin yliopiston kielikeskuksen yliopistonlehtori Johanna Vaattovaara. Hänen rinnallaan ilmiötä tutki filosofian tohtori Mia Halonen Jyväskylän yliopistosta.

"Helsinkiläisen ässän" juuret näyttävät Vaattovaaran mukaan johtavan 1800-luvulle Helsingin ruotsinkielisiin näyttelijättäriin, joiden puheen liian etiseen ässään oli kiinnitetty huomiota.

Tutkimuksen kohteeksi "helsinkiläinen s" on päässyt vasta 2000-luvulla. Perinteinen kielentutkimus ei ilmiötä tunne.