"Nyt on aikaa, niin shoppaillaan sitten"

Juhannuksen jälkeen alkaneet alennusmyynnit ovat saaneet ihmiset liikkeelle myös Meri-Lapissa.

Kotimaa
Eero Tuomivaara ja tyttärenpoika Sami Karjalainen.
Riikka Rautiainen/ Yle

Posiolainen Eero Tuomivaara katselee urheilu- ja vapaa-ajan liikkeessä olevaa hupparipinoa yhdessä Sami Karjalaisen kanssa. Ukki ja tyttärenpoika tappavat aikaa kauppakierroksella Kemin keskustassa.

- Kovin paljon en ole alennusten perässä, mutta nyt on aikaa, niin shoppaillaan sitten jotain tälle pojalle, luonnehtii Eero Tuomivaara.

Kaksikko ei ole tullut Kemiin suinkaan ostosmahdollisuuksien takia vaan muuttoavuksi Eeron pojalle, joka on kotiutunut Kemiin. Nyt vain pitäisi saada aika kulumaan siihen saakka, että tavaroiden kantaminen uuteen kotiin voi alkaa.

- Poika saa valita, mitä haluaa mutta eiköhän jotain löydetä myös ensi syksyksi koulun alkua varten.

Jaana Ylimikkotervo lähti ostoksille poikansa kanssa.
Jaana Ylimikkotervo on lähtenyt ostokslle yhdessä poikansa kanssa. Tarkoitus on hankkia kesävaatteita molemmille ja pojalle myös uusi puhelin.Riikka Rautiainen / Yle

Kevyttä ja kesäistä

Kemiläisessä vaateliikkeessä kierrelleiden asiakkaiden mukaan ostoksia ei ole tietoisesti jemmattu alennusmyynteihin, mutta liikkeelle on lähdetty alennusprosenttien houkutteleminana.

- Kesäloma on alkanut, joten nyt on aikaa myös kierrellä. Pojalle on löydetty shortsit ja vielä olisi tarkoitus hankkia uusi puhelin, kertoo tervolalainen Jaana Ylimikkotervo.

Kesävaatteita perheessä ei ole vielä tänä vuonna ostettu, vaikka lämpöä riitti jo toukokuussa. Jaanan mukaan kesävaatteita on pakko ostaa jossakin vaiheessa kesää, koska jälkikasvu ei mahdu enää edellisvuotisiin vaatteisiin.

- Sain tarjouksen sähköpostiin ja päätin lähteä katsomaan, olisiko juoksukenkiä alennuksessa. Fysioterapeutti on suositellut täysvaimennettua juoksukenkää, kertoo Rauli Tikkanen.

Jalkinemyyjä Vesa Aurala.
Myyjä Vesa Auralan mukaan juoksuharrastuksen suosio näkyy jalkinekaupassa. Uutuusmallit ostetaan niiden ilmestyttyä eikä jäädä odottamaan alennusprosentteja.

- Ensimmäiset asiakkaat olivat oven takana jo puoli kymmeneltä. Kevyitä ja mukavia kesävaatteita on mennyt eniten, luonnehtii myyjä Vesa Aurala Kemin Intersportista.

Soittokierros vaateliikkeisiin paljasta, että alennusmyyntiin ei ole ladattu niin kovia odotuksia kuin aikaisemmin, koska toukokuun hellejakso siivitti kesävaatteiden myyntiä.

- Hellejakso aikaisti kesävaatteiden myyntiä, se oli piristysruiske, luonnehtii Tornion Lindexin myymäläpäällikkö Anu Polvinen.