1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valta vaihtuu Qatarissa

61-vuotias emiiri sheikki Hamim luovuttaa vallan 33-vuotialle pojalleen sheikki Tamimille.

Ulkomaat
Qatarin vallasta väistyvä emiiri sheikki Hamad (kesk.) ja häntä seuraava sheikki Tamim (vas.). Kuva on joulukuulta 2012.
Qatarin vallasta väistyvä emiiri sheikki Hamad (kesk.) ja häntä seuraava sheikki Tamim (vas.). Kuva on joulukuulta 2012.STR / EPA

Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään ja luovuttavansa vallan pojalleen sheikki Tamimille. 61-vuotias emiiri sanoi televisioidussa puheessaan, että uuden sukupolven on aika astua maan johtoon.

Uutiskanava al-Jazeera kertoi vallanvaihtoaikeista jo maanantaina.

Sheikki Hamad on johtanut kahden miljoonan asukkaan öljyvaltiota vuodesta 1995 asti. Tuleva emiiri, 33-vuotias Tamim bin Hamad al-Thani on sheikki Hamadin neljäs poika.

Syytä vallanvaihdoksen ei ole virallisesti kerrottu. Sheikki Hamidin uskotaan kärsivän kroonisista terveysongelmista.

Osana vallanvaihdosta sheikki Tamim aloittaa uuden hallituksen kokoamisen. Vallanvaihdoksen ei uskota kuitenkaan ainakaan välittömästi tuovan merkittäviä muutoksia Qatarin politiikkaan.

Sheikki Tamim on jo pitkään osallistunut maan johtamiseen isänsä ohjauksessa. Väistyvän emiirin odotetaan vallanvaihdoksen jälkeen jatkavan ohjaavana voimana kulisseissa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi