Asiantuntija: Tavaratalo Kärkkäisen saama syyte harvinaislaatuinen

Rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nostetaan Suomessa enimmillään muutamia vuodessa. Kärkkäinen sai syytteen, sillä tavaratalon kustantamassa Magneettimedia-lehdessä on syyttäjän mukaan solvattu juutalaisia.

Kotimaa
Magneettimedian verkkosivuilla juutalaisvastaisia kirjoituksia.
Magneettimedian nettisivut.Ruutukaappaus

Asiantuntija pitää juutalaiskirjoituksista oikeuteen joutuvan tavaratalo Kärkkäisen saamaa syytettä harvinaislaatuisena. Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kertoo, että vastaavanlaisia syytteitä nostetaan Suomessa enimmillään muutamia vuodessa.

Kärkkäistä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sillä tavaratalon kustantaman Magneettimedia-ilmaisjakelulehden kolmessa kirjoituksessa on syyttäjän mukaan solvattu juutalaisia.

Professorin mukaan tilanteen tekee erityisen poikkeukselliseksi se, että kirjoitus on julkaistu netin sijaan laajan jakelun printtilehdessä.

- Netti on nykyään se pääasiallinen foorumi, missä tämäntyylistä tekstiä esiintyy, Terttu Utriainen arvioi.

Rikosoikeuden professori pitää Magneettimedian sisältöä erikoisena.

- Yleensähän mainospainotteisissa ilmaisjakelulehdissä on niin sanotusti vaarattomia tekstejä, joten tämän lehden materiaali on ilmeisesti hyvin poikkeuksellista. Erikoista tässä on myös se, että tapaus on hyvin paikallinen. Lehtihän ilmestyy vain tietyllä alueella.

Tavaratalo Kärkkäisen saamaa syytettä käsitellään Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa oikeudessa aikaisintaan syksyllä. Syytetty on esitutkinnassa kiistänyt syyllisyytensä.