Amnesty: Homofobia kasvamassa vaarallisiin mittoihin Afrikassa

Homoseksuaalisuus on rikos 38 Afrikan maassa ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastustetaan maanosassa yhä äänekkäämmin.

Ulkomaat
Flash mobiin osallistujan takaraivoon on maalattu kaksi venus-symbolia. Etelä-Afrikan pääkaupungissa 17. toukokuuta järjestetty tempaus oli osa homofobian vastaisen päivän ohjelmaa.
Flash mobiin osallistujan takaraivoon on maalattu kaksi venus-symbolia. Etelä-Afrikan pääkaupungissa 17. toukokuuta järjestetty tempaus oli osa homofobian vastaisen päivän ohjelmaa.Kim Ludbrook / EPA

Homofobia on saamassa vaaralliset mittasuhteet Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Yhä useammassa maassa homoseksuaaliset teot ovat rikoksia, ja joissakin maissa lakeja ja rangaistuksia ollaan entisestään tiukentamassa. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vastustaminen on myös tullut yhä näkyvämmäksi.

Homoseksuaalisuus on nykyisin rikos 38 Afrikan maassa. Tuomittuja voi uhata vuosien vankeustuomio tai jopa kuolemantuomio.

Viiden viime vuoden aikana samaa sukupuolta olevien suhteet on kriminalisoitu Etelä-Sudanissa ja Burundissa. Ugandassa, Liberiassa ja Nigeriassa on vireillä lakien tiukennuksia, Amnesty kertoo tuoreessa raportissaan.

Järjestön mukaan lait lähettävät pelkällä olemassaolollaan myrkyllisen viestin siitä, että lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ihmiset ovat rikollisia eikä heillä ole oikeuksia. Amnestyn raporttia varten haastattelemat afrikkalaiset kertovat kamppailevansa päivittäin syrjinnän ja uhkailun kanssa.

Pidätyksiä, kiristystä, murhia

Kamerunissa ihmisiä saatetaan pidättää jo sillä perusteella, että viranomaiset arvioivat vaikkapa ulkoasun perusteella heidän olevan homoseksuaaleja. Ihmisiä on pidetty jopa kolme vuotta vankilassa ilman oikeudenkäyntiä tai edes syytettä, ja vankilasta vapautuneet ovat kertoneet joutuneensa pahoinpidellyiksi ja muutoin kaltoinkohdelluiksi.

Jopa niissä maissa, joissa homoseksuaalisuutta koskevia rikoslakeja ei panna täytäntöön, niiden olemassaolo antaa mahdollisuuden väärinkäytöksiin, kuten kiristykseen, Amnesty toteaa.

Esimerkiksi Keniassa ihmiset ovat kertoneet Amnestylle, että poliisi on toisinaan lahjuksia saadakseen uhannut pidättää heidät homoseksuaalisuutta koskevien lakien nojalla. Ihmisiä on myös kiristetty lakien nojalla uhkaamalla paljastaa todellisia tai keksittyjä tietoja.

Homoseksuaalit kohtaavat syrjintää myös esimerkiksi Etelä-Afrikassa, vaikka homoseksuaalisuus ei ole siellä rikos, ja maa ylpeilee edistyksellisellä perustuslaillaan. Esimerkiksi viime vuoden kesä-marraskuussa Etelä-Afrikassa tapettiin ainakin seitsemän sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa ilmeisesti sukupuolisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi, Amnesty sanoo.

Amnestyn mukaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien poliittinen ja uskonnollinen vastustaminen on tullut Afrikassa yhä näkyvämmäksi ja äänekkäämmäksi. Vihamielisyyttä lietsoo myös media.

Amnesty uskoo, että joissakin Afrikan maissa poliittiset johtajat pyrkivät näin kääntämään huomiota pois yleisestä ihmisoikeustilanteesta, jota usein leimaavat naisiin kohdistuva syrjintä ja väkivalta sekä korruptio ja lehdistönvapauden puute.

Ruanda torjui kriminalisoinnin

Myönteistäkin kehitystä on kuitenkin Amnestyn mukaan tapahtunut. Esimerkiksi Ruandan parlamentti torjui vuonna 2009 lakiesityksen, joka olisi kriminalisoinut homoseksuaaliset suhteet, ja maan oikeusministeriö huomautti, että seksuaalinen suuntautuminen on yksityisasia.

Homoseksuaalisuus ei ole rikos myöskään Burkina Fasossa, Kap Verdessä, Keski-Afrikan tasavallassa, Tshadissa, Kongon tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Norsunluurannikolla, Djiboutissa, Päiväntasaajan Guineassa, Gabonissa, Guinea-Bissaussa, Madagaskarissa, Malissa, Nigerissä ja Etelä-Afrikassa.

Viime vuonna Malawin oikeusministeriö ilmoitti, että homoseksuaalisuutta kosevien rikoslakien soveltaminen keskeytetään.