Mehiläisten kesätyöt loppuvat kohta

Aikainen kukinnan päättyminen lopettaa hunajatuotannon jo parin viikon päästä. Yhtä varhain satokausi on päättynyt vain kerran kolmen viime vuosikymmenen aikana.

luonto
Mehiläisiä
YLE

Mehiläisten kesätyöt päättyvät tänä vuonna pari-kolme viikkoa normaalia aikaisemmin.

- Olen hoitanut mehiläisiä 27 vuotta ja vain kerran aikaisemmin on näin varhain satokausi loppunut. Silloin kukintaan vaikutti kuivuus, mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä Korpilahdelta sanoo.

Mehiläistuotantokin heikkoa

Lyhyt kesä tietää pudotusta paitsi hunajasadon määrään, myös talvimehiläisten määrään.

- Mehiläiset tarvitsevat siitepölyä uusien mehiläisten tuottamiseen. Kun sitä ei ole, uusia mehiläisiä ei tule ja pesiin jää tavallista vähemmän mehiläisiä. Ja kun pesät jäävät heikoiksi, mehiläisiä kuolee myös talven aikana normaalia enemmän, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan sama ongelma on kimalaisilla ja muilla luonnon pölyttäjähyönteisillä.

- Hyvin todennäköisesti ensi keväänä on kimalaisia vähemmän kuin normaalisti.

Tämä kesä ei siis ennusta hyvää ensi vuodelle. Vielä jos talvesta tulee kylmä ja ensi keväästä myöhäinen, pesävahingot vain kasvavat.

Pesät tyhjiksi heinäkuussa

Mehiläisten lyhyt kesä pistää mehiläistarhaajatkin töihin normaalia aikaisemmin.

- Yleensä mehiläispesät lingotaan tyhjiksi hunajasta elokuun puolivälissä. Tänä vuonna se on ihan liian myöhäinen ajankohta, jos sinne työn jättää, mehiläiset ehtivät syödä ison osa hunajasta, Seppälä sanoo.

Hunajapula odotettavissa

Hunajasadosta Seppälä odottaa korkeintaan keskinkertaista.

- Viime vuonna hunajasato oli toiseksi huonoin 30:een vuoteen. Varastot loppuivat jo talvella, eikä tämänvuotisella hunajasadolla varastoja paikata. Hunajapula on tulevalle talvelle aivan varma, hän toteaa.