Liian hyvä hoito voi tehdä lemmikin sairaaksi

Liian puhdas ruokavalio sekä puhtaat elinolosuhteet ovat lisänneet vuosien mittaan lemmikkien allergioita.

Kotimaa
koira pentu lemmikki eläin
Marjukka Hämäläinen / Yle

Lemmikkien allergiat ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä. Lähivuosina on todettu paljon useita eri sairauksia ja allergioita, joita lemmikeillä todettiin vain muutamia vielä parikymmentä vuotta sitten. Myös lemmikkien pito on muuttunut. Nykyään lemmikeistä pidetään parempaa huolta ja niistä tulee rakkaimpia perheenjäseniä.

- Allergioiden yleistymiseen vaikuttaa moni eri asia. Suurin niistä on perinnöllisyys. Niihin vaikuttavat myös elinolosuhteet sekä puhdas ruokavalio, sillä lemmikin suoliston bakteerikannat voivat muuttua, kertoo Kurjen eläinklinikan eläinlääkäri Eeva Kurki-Huttunen.

- Kaksikymmentä vuotta sitten ei ollut edes kuivamuonaa. Nykyään on vaikka mitä. Terveellisin ja paras vaihtoehto on ostaa lemmikin ruoka joko eläinkaupasta tai eläinlääkäristä.

Allergioita on monenlaisia

Lemmikeillä voidaan todeta monenlaisia eri allergioita. Näitä ovat esimerkiksi ruoka-aineallergiat, atopiat, ulkoa tulevat siite- ja huonepölyt sekä hyttysten ja ampiaisten pistot. Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ovat kotimaiset viljat, naudan liha ja maitotuotteet.

Eläinten allergiat oireilevat yleensä kutinana. Eläin saattaa raapia taipeita ja korvia sekä purra tassujaan. Myös jatkuvasti uusiutuva korvatulehdus saattaa viitata allergioihin. Osalla oireet saattavat aiheuttaa myös nuhaa ja astmaa.

- Allergioita voidaan hoitaa parillakin eri tapaa. Hoitomenetelmistä sovitaan yhdessä omistajan kanssa. Yleensä nuorille koirille sopii siedätyshoito, kun taas vanhemmille lääkkeet. Mutta hoito mietitään aina omistajan kanssa tapauskohtaisesti, Kurki-Huttunen sanoo.

- Myös kuivamuonassa piilee allergiaa aiheuttava vaara. Jos kuivamuonapussia säilyttää esimerkiksi pussin suu auki lattialämmityksen päällä, voi sinne lisääntyä varastopunkkeja. Näiden välttämiseksi kannattaa säilyttää kuivaruoka tiiviissä ja suljetussa astiassa.

"Allergia tarvitsee omistajalta vain ajattelua ja perehtymistä"

Lemmikin allergia voidaan pitää yksinkertaisin keinoin kurissa. Omistajan panostus oman lemmikkinsä hyvinvointiin on tärkeää. On myös hyvä valita rotu juuri itselleen sopivaksi. Lemmikin pitää saada tehdä omalle rodulleen ominaisia asioita, esimerkiksi ison koiran pitää saada paljon liikuntaa. Jos lemmikki ei voi tehdä rodulleen sopivia asioita, alkaa eläin stressata ja on alttiimpi sairastumaan allergioihin ja eri sairauksiin.

- Kun elää oman lemmikin kanssa, oppii näkemään mitä eläin sietää. Allergia tarvitsee omistajalta vain ajattelua ja perehtymistä. Loppupeleissä eläinlääkärin osuus allergiatilanteissa on hyvin pieni, Kurki-Huttunen muistuttaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus