Salmi: "Pappikin saa epäillä"

Keväällä Oulun seurakunnan tiloissa järjestettyjen agnostikkoiltojen teemoissa epäiltiin Jumalan olemassaoloa ja kastetoimituksen tarvetta. Oululainen pastori Mikko Salmi pitää kriittistä keskustelua kirkon opeista tarpeellisena.

Kotimaa
Pappi kädessään raamattu.
Mika Kanerva / Yle

Seurakuntapappi Mikko Salmi on yksi niistä neljästä Oulun seurakunnan pastorista, jotka joutuivat tuomiokapitulin kuultaviksi agnostikkoiltojen järjestämisestä.

Päällimmäisenä Salmea harmittaa se, että sydämellä tehtyä työtä epäillään työnantajan vastaisena toimintana. Toisaalta Salmi ei ole sanojensa mukaan mistään muusta tekemisestään saanut yhtä paljon positiivista palautetta.

- Osa tietysti loukkaantui ja suuttui. Toki ymmärrän, että kaikki eivät ole varmoja että voiko pappi kysellä tällaisia asioita. Ajatellaan, että eikö se ole oman oksan sahaamista, Salmi miettii.

"Suurin osa on epäilijöitä"

Salmen puheiden perusteella kirkko kuitenkin sahaa nykyisellä toiminnallaan jo omaa oksaansa. Salmen mielestä kirkon ei kannattaisi ulkoistaa epäilyyn liittyvää keskustelua vapaa-ajattelijoille, vaan ottaa niistä itse kiinni.

Nyt pitäisi hyväksyä, että kirkonpenkeissäkin istuvilla on paljon ajatuksia, asiaa ja osaamista.

Mikko Salmi

- Hekinhän ovat kirkon jäseniä. Vain 20 prosenttia kirkon jäsenistä allekirjoittaa uskonnon sellaisenaan. Loput 80 prosenttia on sitä mieltä, että kirkossa on hyvä asioita, mutta myös asioita joihin on vaikea sitoutua.

Salmi haluaisikin muuttaa nykyisen julkistuksellisen kirkon suuntaa keskustelevampaan suuntaan.

- Nyt pitäisi hyväksyä, että kirkonpenkeissäkin istuvilla on paljon ajatuksia, asiaa ja osaamista. Pitää olla sellainen paikka missä voi kysyä kaikkia kysymyksiä ja rohkenee kysyä niitä, Salmi sanoo.

Kirkko nousee pohjoisessa otsikoihin

Mikäli Salmen ja kolmen muun papin pitämät agnostikkoillat olisi järjestetty Helsingissä, eivät valtamediat olisi Salmen mukaan julkaisseet asiaa pääuutisina. Myös kanteluista olisi hänen mukaansa voitu selvitä vain kirjallisella selonteolla.

On sääli jos maallinen media pinnallistuu niin, että hengelliset kysymykset lakaistaan kokonaan pois.

Mikko Salmi

- Pohjoisessa kirkko pääsee valtamediaan mukaan. Tietyllä tavalla pohjoinen on suunnannäyttäjä myös kirkolle, koska kyllä kirkon pitää pystyä keskustelemaan maallisen median kanssa.

Salmi pitää hyvänä, että kirkko ei ole marginalisoitunut omiin piireihin pohjoisessa. Hän toivoo saman suuntauksen jatkuvan.

- On sääli jos maallinen media pinnallistuu niin, että hengelliset kysymykset lakaistaan kokonaan pois.

Agnostikkoiltoihin liittyvän päätöksen tuomiokapituli antaa syksyllä.

- Katsotaan nyt mikä tässä on tuomio. En kyllä jaksa uskoa, että mitään massiivisia tuomioita tulee, mutta toivon että tämä lisää avointa keskustelua.