Kaikki verenimijät lentävät jo

Alkukesän lämpö sai aikaan sen, että erilaiset verta imevät hyönteiset ovat liikkeellä normaalia aikaisemmin. Vähäsääskiseen kesään ei Oulun yliopiston hyönteistutkija usko.

luonto
Hyttynen Sääski
Jari Vesa / Yle

Hyttyset, mäkärät, polttiaiset ja lukuisat eri paarmalajit. Kaikkia niitä on jo havaittu kesän kulkijoiden riesana, Lappia myöten.

Hyönteistutkija, intendentti Marko Mutanen Oulun yliopistosta kertoo, että alkukesän lämmin jakso aikaisti hyönteisten kehitystä viikosta kahteen viikkoon.

Voi olla, että hyttyset ovat menossa jo ohi, mutta loppukesällä on omat lajit, joten marja-aikaan kyllä riittää hyttysiä.

Marko Mutanen

- Hyönteiskesä on poikkeuksellisen pitkällä. Esimerkiksi perhoslajisto muuttuu kesän mittaan ja nyt on liikkeelä lajeja, joita ei tavallisesti tähän aikaan esiinny, kuvailee Mutanen.

Kesästä ei tulekaan vähäsääskinen

Alkukesästä jotkin tahot ennustivat vähäsääskistä kesää, mutta hyönteistutkijan havainnot ovat päinvastaisia. Lisäksi hyttysten esiintyminen vaihtelee paikallisesti.

- Lämmin nopeuttaa ja lyhentää hyttysten ja ötököiden lentoaikaa. Voi olla, että hyttyset ovat menossa jo ohi, mutta loppukesällä on omat lajit, joten marja-aikaan kyllä riittää hyttysiä, muistuttaa hyönteistutkija.

Hirvikärpänen on loppukesän riesa. Se on levinnyt pikku hiljaa pohjoiseen Etelä-Lappia myöten. Runsas esiintymä tulee suurin piirtein Oulun pohjoispuolelle.

- Hirvikärpänen on viime vuosina ehkä vähän vähentynyt, koska hirvikanta on supistunut viiden viime vuoden aikana.

Mutasen mukaan hirvikärpäsen leviäminen ei tällä hetkellä näytä olevan kovin nopeaa.

- Mutta sen aika näyttää, Mutanen kuitenkin toteaa.