1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Simulaattorilla suunnistetaan siististi sisätiloissa

Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitettyä suunnistussimulaattoria testataan Vuokatissa suunnistuksen MM-kisoissa. Ainutlaatuisesta simulaattorista on pyritty tekemään mahdollisimman todentuntuinen. Laitteen ensimmäiset testaukset tehdään virtuaalisissa Kajaanin maisemissa.

urheilu
Suunnistaja Tommi Härkönen harjoittelee suunnistussimulaattorilla.
Kaisu Jansson / Yle

Suunnistussimulaattorissa suunnistaja etenee juoksumatolla ja maisema vaihtuu tasaisesti suunnistajan lähes kokonaan ympäröivällä jättinäytöllä. Virtuaalikaupungin mittasuhteet vastaavat todellisuutta ja liikkeet ovat ajantasaiset.

- Yllätyin kuinka todentuntuinen simulaattori oli. Sykkeen sai nousemaan ja vielä kun pidempää treeniä tekee, niin se on melko samanlaista kuin metsässä juokseminen, kertoo laitetta testannut suunnistaja Tommi Härkönen Kajaanin suunnistajista.

Härkösen mielestä simulaattorilla voi harjoitella kätevästi esimerkiksi reitinvalintoja, ja samalla saa fyysistä treeniä.

- Häiritseviä tekijöitä ei ole niin paljon, joten siinä mielessä se on helpompi. Kyllä ottaisin tämän mukaan aktiiviseen harjoitteluun, simulaattorilla oli niin loistava mennä.

Kuntosaliharjoittelua Oulujärven maisemissa

Suunnistussimulaattori mahdollistaa monenlaisen harjoittelun ajasta ja paikasta riippumatta. Talvellakin voi harjoitella kesäisissä maisemissa.

- Jos vaikka MM-kisat ovat lähestymässä, voidaan mallintaa maastotyyppi, mikä kisoissa on, ja pystytään sillä tavoin harjoittelemaan tulevia koitoksia varten, kertoo projektipäällikkö Veli-Matti Nurkkala Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Suunnistussimulaattorin näkymässä on kilometri- ja nopeusmittari.

Nurkkalan mukaan myös reitinvalinnan harjoitteluun suunnistussimulaattori on oiva väline. Tietylle pitkälle rastivälille voi tehdä monta yritystä.

- Mittaamme, kuinka paljon tiettyyn valintaan käytettiin aikaa ja kuinka monta metriä liikuttiin. Suunnistaja voi palata aina yhden napinpainalluksen kautta takaisin lähtöpaikalle ja kokeilla vaikka viittä erilaista reitinvalintaa.

Sitten olemme onnistuneet, jos tunnin kuntosaliharjoittelu on hujahtanut hetkessä pelien ja laitteiden äärellä.

Veli-Matti Nurkkala

Suunnistussimulaattoria ei ole tarkoitus rajoittaa vain suunnistuksen harrastajille. Esimerkiksi kuntosaleilla laitteella voisi harrastaa vaikkapa virtuaalimatkailua.

- Etukäteen voisi tutustua matkakohteeseen, johon on suuntaamassa ja kävellä niitä katuja pitkin. Tai ehkä mennäänkin Oulujärven maisemiin soutulaite siirrettynä juoksumaton tilalle.

- Kuntosaleille rakennamme sellaista sisältöä, mikä palvelee ketä tahansa kuntosalin käyttäjää. Sitten olemme onnistuneet, jos tunnin kuntosaliharjoittelu on hujahtanut hetkessä pelien ja laitteiden äärellä, Nurkkala selvittää.

Simulaattori ottaa aimo harppauksen todellisuuteen

Veli-Matti Nurkkala kertoo, että suunnistussimulaattori on varsin ainutlaatuinen.

Yllätyin kuinka todentuntuinen simulaattori oli.

Tommi Härkönen

- Tiedämme maailmalla pari-kolme ohjelmistoa, mutta niitä pelataan näppäimistön ja hiiren avulla tietokoneen äärellä. Me olemme vieneet tämän astetta realistisemmaksi.

- Jättikokoinen näyttö tarjoaa todellisen kaltaisen metsämaiseman, mitä voi katsoa ympärillään, kuten suunnistaessa tehdään. Tässä mennään aika iso harppaus todellisuuden suuntaan.

Suunnistussimulaattori näyttää Kajaanin Raatihuoneentoria.
Kaisu Jansson / Yle

Nurkkalan mukaan menee vielä noin vuosi, kunnes simulaattori on sellainen tuote, jota voi lähteä myymään.

Laitetta testataan 6.–14. heinäkuuta suunnituksen MM-kisoissa (siirryt toiseen palveluun) Vuokatissa ja vieraat voivat vaikkapa kisailla aikaa vastaan simulaattorissa.

Lue seuraavaksi