1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tilastoasiantuntija: Yli 40-vuotias työtön mies syrjäytymisvaarassa

Vaikka nuorisotyöttömyysluvut ovat selkeästi heikentyneet esimerkiksi Pirkanmaalla viime vuodesta, tilastoasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ELY-keskuksesta ei ole vielä kovin huolestunut. Syrjäytymisen vaara piilee muualla.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Työttömyys Pirkanmaalla on pahentunut neljänneksen viime vuodesta. Työttömien työnhakijoiden määrä on koko maakunnassa jo lähes 30 000. Vaikein tilanne on Tampereella.

Myös nuorisotyöttömyys on nousussa, mutta tilastoasiantuntija Juha Salminen ei pidä sitä huolestuttavimpana asiana.

Salminen muistuttaa, että suurin osa alle 25-vuotiaista ja varsinkin alle kaksikymppisistä on opiskelijoita. Nuoret ovat puskuri, joka otetaan töihin, kun on hyvä kausi.

- Nyt tilanne on se, että puskureita ei tarvita, kun muitakaan ihmisiä ei saada työllistettyä täysimääräisesti. Nuorten työttömien määrä kesää kohden nousee, kun opiskelijat ilmoittautuvat työnhakijoiksi. Ja kun kesätöitäkään ei ole tarjolla kunnolla, nuorten työttömien määrä lisääntyy entisestään.

Salminen muistuttaa, että nuoret elävät elämää, jossa vaihdetaan työpaikkaa, opiskellaan ja käydään ulkomailla. Siksi hän ei olekaan kovin huolissaan. Lopulta vain pieni osa nuorista on totaalisesti työttömänä sen jälkeen, kun opiskelijat on vähennetty luvusta pois.

- Uskoisin, että nuoret pärjäävät jatkossakin ihan hyvin.

50-vuotias ei voi sooloilla

Huolissaan tilastonikkari on sen sijaan ihan toisenlaisesta ikäryhmästä.

- Pahimmassa syrjäytymisvaarassa ovat 40 - 60 -vuotiaat, työttömäksi jääneet ja kehnosti koulutetut miehet

- Jos viisikymppinen putoaa työmarkkinoilta, se on aika totaalinen tilanne. Mahdollisesti on vielä velkaa tai pieniä lapsia ja muuta. Näistä ikääntyvistä työttömistä olen kaikkein eniten huolissani. 

Alle kolmikymppinen vielä sooloilee, mutta 50-vuotiaan siihen kelkkaan on vaikea lähteä, perustelee Salminen vielä kantaansa syrjäytymisvaarasta.