1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Onko uusi elintarvikekartonki Juankosken tehtaan pelastus? – "Kukaan ei ole sanonut että olisi huono homma"

Marraskuusta asti seissyt kartonkitehdas saattaa aloittaa tuotantonsa osittain jo heinäkuussa, lupailee varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist. Henkilöstö on ottanut ilmoituksen uuden Tecta-yhtiön perustamisesta myönteisesti.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Uuden yhtiön alle siirtyvä Juankosken kartonkitehdas keskittyy huomattavasti aiempaa enemmän elintarvikekartonki Tectan kehittämiseen, kertoo Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist. Tehtaan vaikuttajat tulivat tiistaina julkisuuteen ja ilmoittivat, että Premium Board siirtyy historiaan ja sen tuotantoa jatkaa Juankoskella Tecta Oyj.

Tecta on biohajoava päällyste, jota voidaan käyttää muovin korvikkeena esimerkiksi elintarvikepakkauksissa. Tuote on ollut jo ennestään yksi tunnetuimmista tehtaan tuotemerkeistä. Nyt sen merkitys kasvaa entisestään, mikä näkyy myös yhtiön nimessä.

- Se on meillä kärkituote ja siihen tullaan panostamaan erittäin paljon enemmän, sanoo Björkqvist.

Juankosken kartonkitehdas on seissyt viime marraskuusta asti. Uuden yhtiön tavoitteena on kerätä kymmenen miljoonaa euroa pääomaa tehtaan käynnistämiseksi elokuun loppuun mennessä. Björkqvistin mukaan päällystyskone saatetaan käynnistää jo ennen rahoitusneuvottelujen päättymistä, jopa heinäkuussa.

Suurin osa on varautunut siihen, että jos tämä starttaa niin tänne tullaan töihin.

Seppo Parviainen

- Ensiksi startataan päällystyskone ja sitten pikku hiljaa myös kartonkikone, kun on saatu kerättyä tilauksia, hän kertoo.

Tällä hetkellä Tectan tarvitsemasta kymmenen miljoonan euron pääomapotista on koossa noin kolme miljoonaa. Rahoittajia ovat muun muassa Nemea-pankki ja Emil Aaltosen säätiö. Kymmenellä miljoonalla on tarkoitus maksaa ensiksi vanhat velat pois ja varata loput käyttöpääomaksi.

"Kukaan ei ole sanonut tästä, että olisi huono homma"

Pienessä 5 000 asukkaan Juankosken kaupungissa kartonkitehtaan ahdinko on ollut kestopuheenaihe. Pääluottamusmies Seppo Parviaisen mukaan "99 prosenttia kaikista uutisista, mitä kylällä puhutaan, käsittelee tätä". Nyt puheissa on jotain konkreettista uutta.

- On oltu aika epävarmuudessa, mutta nyt neuvottelut ovat nytkähtäneet eteenpäin. Kukaan ei ole sanonut tästä uutisesta, että se olisi huono homma, Parviainen iloitsee.

Yli 30 vuotta kartonkitehtaalla työskennellyt Parviainen sanoo itse uskovansa tehtaan käynnistymiseen "todella vahvasti". Hänen mukaansa osa työntekijöistä on hakeutunut seisokin aikana muihin töihin, mutta heistä lähes kaikki ovat sitoutuneet palaamaan.

- Saattaa olla, että yksi–kaksi on lähtenyt, mutta suurin osa on varautunut siihen, että jos tämä starttaa niin tänne tullaan töihin. Saadaan pyörimään!

Kartonkitehtaalla oli noin 160 työntekijää, kun sen toiminta keskeytyi marraskuussa. Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist väläyttää jopa uusia rekrytointeja uudelleenkäynnistymisen jälkeen.

- Ei tiedä koskaan – voi olla että tarvitaan lisää osaavia ihmisiä kun panostamme Tecta-teknologiaan ja lisensointiin.