1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijaryhmä löysi kolme elämälle mahdollista supermaapalloa

Löydetyissä planeetoissa saattaa olla nestemäistä vettä, mikä mahdollistaisi elämän olemassaolon.

tiede
Taiteilijan näkemys Gliese 667C -tähdestä.
Taiteilijan näkemys Gliese 667C -tähdestä.ESO / M. Kornmesser

Tähtitieteen tutkijat ovat löytäneet ensimmäisen planeettajärjestelmän, jonka elinkelpoinen vyöhyke on pakattu täyteen planeettoja. Löydön tehnyttä tutkijaryhmää johtivat Turun yliopiston tutkija Mikko Tuomi ja saksalaisen Göttingenin yliopiston tutkija Guillem Anglada-Escudé.

- Yleensä lähellä auringonkaltaista tähteä kiertävät planeetat ovat erittäin kuumia, eivätkä ne mitä todennäköisimmin ole elinkelpoisia. Kolmen pienimassaisen planeetan löytäminen tähden elinkelpoiselta vyöhykkeeltä on erittäin jännittävää, Tuomi kertoo.

Löydetyssä planeettajärjestelmässä on mahdollisesti jopa seitsemän planeettaa. Planeetat ympäröivät Gliese 667C -tähteä. Niistä kolme on elämän vyöhykkeellä sijaitsevia supermaapalloja, mitä pidetään ennätyksellisenä. Tutkijoiden mukaan supermaapalloissa saattaa olla nestemäistä vettä.

Gliese 667C -tähden aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tähteä kiertää kolme planeettaa, joista yksi on tähden elinkelpoisella vyöhykkeellä. Nyt havaitut seitsemän planeettaa ja supermaapallot löydettiin yhdistämällä tähdestä saadut uudet tiedot jo aiemmin kerättyyn aineistoon.

Tähti sijaitsee "aivan naapurustossa"

Gliese 667C -tähti on ensimmäinen löydetty esimerkki järjestelmästä, jossa pienimassaista tähteä seuraa sen elinkelpoisella vyöhykkeellä useita mahdollisia kivikuorisia planeettoja. Se sijaitsee noin 22 valovuoden päässä Skorpionin tähdistössä eli tähtitieteellisestä näkökulmasta katsoen suhteellisen lähellä meitä.

- Järjestelmässä on kolme supermaapalloa, joita edempänä on kaksi kuumaa planeettaa ja ulompana kaksi kylmää planeettaa. Elinkelpoisella vyöhykkeellä olevien planeettojen sekä tähteä lähimpänä olevien planeettojen oletetaan olevan aina sama puoli tähteä kohden. Niiden päivä ja vuosi ovat siis samanmittaiset. Toinen puoli planeetasta on ikuisesti auringonpaisteessa, toinen aina yössä, Tuomi kertoo.

Gliese 667C monia muita tähtiä viileämpi ja himmeämpi. Sen elinkelpoinen vyöhyke sijaitsee kokonaisuudessaan Merkuriuksen kokoisella kiertoradalla - siis paljon lähempänä tähteään kuin maapallo Aurinkoa.

Löydön tehneiden tutkijoiden tieteellinen julkaisu (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Turun yliopiston tiedote

Lue seuraavaksi