Unkari vältti Euroopan neuvoston erityistarkkailun

Erityistarkkailu jakoi mielipiteitä neuvostossa. Kimmo Sasin (kok.) mielestä erityistarkkailun eli monitoroinnin kynnys ei ylity muun muassa sen takia, koska Unkarissa ei ole poliittisia vankeja.

Ulkomaat
Opposition kansanedustajat pitelevät parlamentin istuntosalissa julisteita, joissa kehotetaan äänestämään uutta perustuslakia vastaan.
Opposition kansanedustajat pitelivät parlamentin istuntosalissa Budapestissa 11. maaliskuuta julisteita, joissa kehotettiin äänestämään uutta perustuslakia vastaan.Szilard Koszticsak / EPA

Unkari vältti tiistaina joutumisen Euroopan neuvoston erityistarkkailuun eli monitorointiin. Neuvoston monitorointikomitea oli esittänyt, että Unkari pantaisiin tehovalvontaan maan ihmisoikeus- ja demokratiatilanteen vuoksi.

Monitorointi jakoi mielipiteitä, sillä päätös olla aloittamatta erityistarkkailua syntyi pienimmällä mahdollisella enemmistöllä. Myös suomalaisten kansanedustajien mielipiteet jakautuivat.

- Unkarin hallitus on valittu demokraattisesti, ja sillä on kahden kolmasosan enemmistö maan parlamentissa. Sen hyväksymillä uusilla laeilla on kuitenkin murennettu oikeusjärjestelmän uskottavuutta ja puolueettomutta sekä kavennettu median vapautta. Voiko hallitus toimia Euroopan neuvoston arvoja, kuten oikeusvaltioperiaatetta vastaan, vaikka sillä olisi valtakirja omalta kansaltaan?, Riitta Myller (sd.) kysyi.

Kimmo Sasin (kok.) mielestä monitoroinnin kynnys ei ylity, koska Unkarissa ei ole tapahtunut kansalaisiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia, maassa ei ole poliittisia vankeja ja siellä järjestetään vapaat vaalit. Sasi myös pelkäsi, että monitorointi hidastaisi Unkarin uudistuksia.