Köyhien maiden satelliittinetin ensimmäinen osa nousi kiertoradalle

Projektin tarkoituksena on tarjota mahdollisuus nettiyhteyteen alueilla, joille ei ole vedetty tavallisia nettikaapeleita.

Ulkomaat
O3b:n työntekijät testaavat yhtiön satelliitteja.
O3b:n työntekijät testaavat yhtiön satelliitteja. O3b Networks

Satelliittien kautta toimivaa nettiyhteyttä tarjoava O3b-yhtiö on laukaissut ensimmäiset neljä satelliittiaan kiertoradalle. Ne laukaistiin raketin kyydissä Kourousta Ranskan Guayanasta Karibianmeren rannalta myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Yhtiön tarkoituksena on saada kiertoradalle kaikkiaan 12 satelliittia, jotka toimivat laajakaistan nopeudella nettiyhteytenä alueilla, joilla ei ole kiinteitä kaapeliyhteyksiä. Satelliittiyhteyden saamiseen riittää lautasantenni.

Päiväntasaajan yllä kiertävä satelliittiparvi mahdollistaisi nettiyhteyden suuresta osasta maapalloa sen pohjoisinta ja eteläsintä neljännestä lukuunottamatta.

O3b:n satelliitit ovat huomattavasti normaaleja tietoliikennesatelliitteja pienempiä, ja ne lentävät selvästi lähempänä Maata, noin 8 000 kilometrissä. Yhtiön mukaan näin saadaan aikaan nopeampi yhteys, jota voidaan kaupata myös nykyisiä satelliittiyhteyksiä halvemmalla.

Yhtiön nimi O3b (the Other 3 Billion) viittaa pysyvien nettiyhteyksien ulottumattomissa eläviin maailman kolmeen miljardiin ihmiseen.

Yritys on kertonut koonneensa 1,2 miljardin dollarin rahoituksen satelliittiprojektiaan varten. Taustalta löytyy suuria nimiä, kuten Google, satelliittikonserni SES World Skies ja pankkijätti HSBC.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset