1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin viilennät lemmikkisi - eläinlääkärin vihjeet helteen torjuntaan

Kovat helteet ovat tukalia lemmikkieläimille. Paksuturkkiset lemmikit ovat erityisen alttiita lämpöhalvauksille etenkin hellejakson alussa, ennen kuin elimistö tottuu lämpöön. Esimerkiksi lyhytkuonoisilla koirilla kuumuus voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Myös pienten lemmikkien kuten jyrsijöiden ja akvaariokalojen oloa on syytä tarkkailla helteellä.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Mikkelissä Pitkäjärven eläinklinikan ovi on käynyt hellepäivinä tiuhaan. Eläinlääkäri Jukka-Pekka Närhinen kertoo, että klinikalla lämpöhalvaustapauksia on jo hoidettu. Pääasiassa asiakkaina on ollut paksuturkkisia koiria.

- Kyllä se on omistajan vastuulla huolehtia lemmikkinsä viilennyksestä, Närhinen muistuttaa. Kätevä keino koiran viilennykseen on kylmä suihku tai märkä pyyhe. Kaikilla lemmikeillä tulee olla koko ajan raikasta juomavettä tarjolla.

Yleisimmin lämpöhalvausoireita koirille tulee autossa tai koiranäyttelyissä. Närhinen painottaakin, että vanha sääntö on edelleen voimissaan.

- Vaikka se on miten kulunut sanonta tahansa, niin koiraa eikä mitään muutakaan lemmikkiä ei saa jättää kuumaan autoon. Kun auto on parkissa, ei riitä että vain muutama ikkuna on auki. Auton sisälämpötila nousee helposti korkeaksi. Lemmikillä on vielä koko ajan turkki päällään, joten lämpöhalvaus uhkaa nopeasti.

Märkä froteepyyhe on hyvä viilennyskeino koiralle ja kissalle. Kuva: Yle

Liikuntaa eläimen ehdoilla

Koiranäyttelyissä kesähelteellä eläinlääkärit kohtaavat lämmöstä aiheutuvia ongelmia usein. Koirat ovat näyttelyalueella auringonpaisteessa pitkiäkin aikoja ja vaikka kyseessä on avoin tila, jossa ilma vaihtuu, voi paahde käydä liian kovaksi. Lämpöhalvauksen oireisiin kuuluu kova väsymys, läähättäminen ja liikkeiden hidastuminen.

- Niin koiria kuin kissojakin olisi hyvä saada juomaan vettä erityisen paljon helteillä. Ilman ruokaa eläin pärjää parikin päivää, mutta nestettä niiden tulisi saada runsaasti. Monesti kuumalla lemmikki vähentää luonnostaan syömistään ja siitä ei kannata olla huolissaan, jos vain vesi maistuu.

Aktiivisina eläiminä koirat tarvitsevat liikuntaa kuumallakin, mutta lenkkien tulee tapahtua koiran ehdoilla. Lenkit tulisi tehdä joko aamulla varhain tai illalla myöhään.

- Lenkki olisi hyvä tehdä luonnonhelmassa ja mieluusti niin, että koira pääsee välillä vaikka uimaan. Kuumalla asfaltilla koiran anturoihin voi tulla jopa palovammoja. Keski-Euroopassa on ihan yleistä, että koirille laitetaan pienet töppöset jalkaan lenkille lähdettäessä.

Akvaariokalatkin kärsivät kuumuudesta

Kissat ja pienet lemmikit harvemmin tarvitsevat viilennystä, joskin niidenkin oloa on syytä tarkkailla, Jukka-Pekka Närhinen kertoo.

- Jyrsijät ja muut pienet lemmikit vähentävät liikettä automaattisesti kuumalla. Ne alkavat kököttää paikallaan ja hakeutuvat varjoon. Se yleensä riittää, eikä erikoisia viilennyskeinoja tarvita. Jos nyt jotenkin haluaa häkkieläimen oloa helpottaa, niin häkkiin voi laittaa esimerkiksi pakastimessa olleen viileän kiven, jonka kylkeen otus voi käydä nojailemassa.

Myös akvaariokalat kärsivät liian lämpimästä vedestä. Akvaarioiden lämpötilaa tulisikin tarkkailla helteillä ja toimenpiteisiin on ryhdyttävä jos vesi käy liian lämpimäksi.

- Sitähän on helppo kylmennellä ulkopuolisin keinoin. Osittainen vedenvaihto ja jääpalat auttavat. Voihan sitä tilapäisesti jopa ulkopuolelta kylmillä vesipusseilla jäähdyttää, eläinlääkäri vinkkaa.