1. yle.fi
  2. Uutiset

Unihalvaus vie kyvyn liikkua ja tuo pahuuden viereesi

Heräsitkö, etkä pystynyt liikkumaan? Samalla jonkin paha uhkasi sinua, ehkä jopa painoi rintakehääsi niin, että hengittäminen oli vaikeaa? Kyseessä oli unihalvaus, joka on yleisempää kuin luulisi.

ilmiöt
Nukkuja näkee painajaista
Yle

"Heräsin tai luulin heränneeni ja kun yritin liikkua en pystynytkään. Ympäristö oli sanoinkuvaamaton ja asuntoni nurkassa näin tumman hahmon joka tuli kohti ja asettui ihan suoraan sängyn viereen. Menin paniikkiin ja tärisin kauttaaltani. Sydän hakkasi tuhatta sataa ja rinnan päällä tuntui kovaa painetta. Yhtäkkiä hahmo katosi ja pystyin taas liikkumaan," kertoo eräs nettikeskustelija öisestä kauhukokemuksestaan. Hänellä on kanssatovereita.

"Ensin olin nähnyt unta siitä, että huoneeni parvekkeelta kiipeää joku ihminen. Kun avasin silmäni, edessä istui parvekkeen edessä tuolissa vanha nainen, jolla oli silmät eri puolilla naamaa.
En pystynyt liikkumaan n. 15 sekuntiin ja se nainen vaan tuijotti mua ja pelkäsin aivan helvetisti, onneksi meni aika nopeasti ohi."

Vastaavia kokemuksia on loputtomasti kaikenikäisiltä ihmisiltä eri puolilta maailmaa. Niistä on variaatioita yhtä paljon kuin unien näkijöitäkin, mutta kokemuksilla on selviä yhteisiä piirteitä. Henkilö herää, hengittää ja on tietoinen ympäristöstään, mutta ei voi liikuttaa sormeaankaan. Samaan aikaan on tunne jostakin pahansuovasta läsnäolosta. Hallusinaatiot eivät ole mahdottomia ja usein ihmiset kertovat paineen tunteesta rintakehän päällä tai vaikeudesta hengittää.

"On sanottu, että unihalvauksessa incubus tai succubus, vanha noita istuu rinnan päällä."

Unitutkija Katja Valli

- Unihalvaus on hyvin lyhyt, melko harvoin ilmenevä, useimmiten herätessä tapahtuva ilmiö. REM-unen aikana ihmisellä on aivojen säätelemänä lihashalvaus luurankolihaksissaan, jotta emme satuttaisi itseämme unennäön vaiheessa. Joskus käy niin, että aivorungon vireystilaa säätelevät mekanismit eivät toimi vaan tietoisuus herää ennen lihashalvauksen päättymistä. Kyseessä on neurologinen, hyvin pelottava ilmiö, unitutkija, psykologian tohtori Katja Valli kertoo.

Unihalvauksen voi kokea kuka tahansa eikä juuri mikään ennusta sellaisen tuloa. Erään nuoria aikuisia koskeneen tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia tutkituista oli kokenut unihalvauksen ainakin kerran. Valli uskoo kokemuksen olevan todellisuudessa vielä tavallisempi.

- Kuka tahansa voi kokea unihalvauksen. Ennustavia tekijöitä ei ole, mutta unihalvauksen kokeminen on yleisempää herätessä kuin nukahtaessa. Narkoleptikoilla ilmiö on tavallisempi, koska heillä aivojen lihashalvausmekanismi ei toimi kunnolla.

Pahuus uhkaa nukkujaa

Unihalvaus on kokemuksena pelottava jo pelkästään siksi, ettei sen aikana voi liikkua, vaikka kokee olevansa hereillä. Vielä pelottavamman kokemuksesta tekee se, että näihin unihäiriöihin liittyy hyvin usein karmiva pahansuovan läsnäolon kokemus. Uhkaava hahmo oven suussa, juuri näkökentän ulkopuolella häilyvä pahuus, tai vaikka rinnan päällä istuva, hengitystä painava vihainen apina.

- Halvauksiin voi liittyä kokemus siitä, että huoneessa on joku, joka haluaa pahaa. Vaikka oven päällä roikkuva kylpytakki näyttäytyykin pahansuopana henkilönä. On sanottu, että incubus tai succubus, vanha noita istuu rinnan päällä, Valli kertoo.

Erikoistutkija Katja Valli kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskus Turun yliopisto.
YLE / Jouni Koutonen

Vallin kertomaa vanhasta noidasta vahvistaa kuvataide. Ehkäpä kuuluisin unihalvauksesta kertova taideteos onJohn Henry Fuselin vuonna 1781 maalaama Painajainen (siirryt toiseen palveluun), jossa jonkinlainen hirviö istuu nukkuvan naisen rinnan päällä. Myös kuvanveistossa ja kirjallisuudessa on esimerkkejä unihalvauksen kuvaamisesta.

Eri kulttuureissa unihalvaus tunnetaan eri nimillä, joista monet viittaavat pahuuden kokemiseen halvauksen aikana. Esimerkiksi Newfounlandissa ilmiö tunnetaan nimellä old hag, vapaasti suomennettuna vanha noita. Thaimaassa puolestaan termi ilmiölle on phi um eli aaveen peittämä.

Piru, aave vai aivojen luoma harhakuva?

Unihalvaukseen liittyvät hallusinaatiot ja tunne läsnäolosta ovat toimineet todisteina esimerkiksi aaveille, demoneille, ufoille ja monille myyttisille olennoille eri kulttuureissa, kertoo Elena Seikkala unihalvausta pohtivassa pro gradu-työssään. Nimenomaan unihalvaukseen liittyvä merkillinen pahuus lienee myös siihen, miksi ilmiö kutkuttaa kokemuksen ravistelevuuden lisäksi. Pahuudelle on yritetty löytää selitystä niin paranormaaleista ilmiöistä kiinnostuneiden keskuudessa kuin teologisemminkin asiaa lähestyvissä piireissä. Monen mieltä vaivaa, miksei huoneessa tai sängyn vieressä koettu läsnäolo voisi edes joskus olla hyvä?

”Tämä on tosi iso juttu ja ilmeisesti näitä on pakko alkaa ajattelemaan eri tavalla, kun niin moni täällä (ja muillakin keskustelupalstoilla) on kertonut rukoilemisen tai Jeesus-nimen toistelun vievän halvausoireet pois. Ei eikö ne olekaan aivojemme tuote, kuten yleensä väitetään? Onko olemassa jotain pahaa, kun monet halvaantuvat (ja minä myös olen kokenut) jotain pahaa, kummallista uhkan tunnetta, johon liittyy tunne kuin joku olisi huoneessa tms. Onko se siis demoni vai mikä se on?” pohtii nimimerkki Toistuvaishalvaus netissä.

Valli ei usko demoneihin.

- Unihalvaus on kokemuksena lähtökohtaisesti niin pelottava, että on vaikea kuvitella, että kukaan osaisi liittää siihen hyviä tuntemuksia. Se, että unihalvaukseen ylipäänsä liittyy hallusinaatiota voisi selittyä sillä, että aivot ovat juuri heränneet REM-uni vaiheesta, jossa aivot tuottavat unia. Unihalvauksessa henkilö on rajatilassa unen ja valveen välillä ja se, mikä on ollut juuri unessa tulee tajuntaan ja sekoittuu todellisuuteen.

On epäilty, että esimerkiksi stressi, masennus ja ahdistuneisuus voisivat lisätä unihalvauksen riskiä. Mitään viitteitä siihen ei ole, mutta ne vaikuttavat uniin ja unenlaatuun ylipäänsä, Valli toteaa.

Unihalvaus kokemuksena päättyy yleensä siihen, että lihakset alkavat toimia muutaman kymmenen sekuntin halvauksen jälkeen, jolloin myös hallusinaatiot häviävät. Yleensä kokemus on yksittäinen, ja vain ani harvoin toistuva syndrooma.

Lue seuraavaksi