1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Selvitys: Pohjois-Ruotsin tehtaat saastuttavat enemmän kuin suurkaupungit yhteensä

Pahimmat saastuttajat ovat Ruotsin Lapin kaivokset. Ne ja monet kemian- ja paperitehtaat syytävät ilmoille pienhiukkasia, jotka ovat suuri terveysvaara.

Ulkomaat
LKAB:n kaivos Svappavaarassa, Ruotsin Lapissa.
LKAB:n kaivos Svappavaarassa, Ruotsin Lapissa.Fredric Alm / LKAB

Norrlannin eli Ruotsin pohjoispuolikkaan kymmenen saastuttavinta tuotantolaitosta tupruttavat ilmaan puolitoista kertaa niin paljon pienhiukkasia kuin vilkasliikenteiset suurkaupungit Tukholma, Malmö ja Göteborg yhteensä, kertoo norrlantilaisviestimien yhdessä teettämä selvitys.

Jopa listan kymmenes, Sundsvallissa sijaitseva Stockvikin karbiditehdas, päästää ilmaan tuhatkertaisesti niin paljon pienhiukkasia kuin EU sallii E4-tien liikenteelle Sundsvallin kunnan alueella.

Kolmeksi saastuttavimmaksi laitokseksi osoittautuivat kolme valtion omistaman LKAB:n Lapin-kaivosta Kiirunassa, Jällivaarassa ja Svappavaarassa. Saastuttavimpien paperi- ja kemianteollisuuden tehtaiden joukossa on muun muassa Metsä Boardin paperitehdas Husumissa.

Pienhiukkaset pääsevät keuhkoihin ja verenkiertoon

Partikkelit, jotka ovat kyllin pieniä pujahtaakseen nenän ja nielun ohi, kerääntyvät hengityselimiin, ja pienimmät pääsevät jopa verenkiertoon saakka. Ne aiheuttavat elimistössä tulehduksen ja lisäävät veren hyytymistä.

Ruotsalaistutkimusten mukaan joka vuosi 3 000 - 5 000 ruotsalaista kuolee ennen aikojaan ilman pienhiukkasten vuoksi. Suomessa arvio on 2 000.

Karoliinisen tutkimusinstituutin ympäristötutkimuksen professori Göran Pershagen sanoo viime aikojen tutkimusten osoittaneet, ettei hiukkasille ole määriteltävissä turvarajaa. Pikkulapsille tehdyissä tutkimuksissa on hänen mukaansa käynyt yhä selvemmäksi, että lapsena hengitetyt partikkelit aiheuttavat sairauksia jopa vielä aikuisiällä.

Lue seuraavaksi