Onko karhua ja sutta syytä pelätä?

Lähes puolet suomalaisista pelkää karhua ja sutta Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan. Perustuuko pelko liikaa kasvaneisiin petokantoihin vai pelkkään mielikuvaan?

Osallistu
Karhu metsäaukiolla.
Kimmo Ohtonen / Yle

Petopelko näyttää tulosten perusteella yleistyneen muutamassa vuodessa. Neljä vuotta sitten suurpetoja pelkäsi noin kolmannes suomalaisista.

Julkisuudessa vastaan tulee toistuvasti uutisia pihapiirien lähellä pyörivistä karhuista, susista ja ilveksistä. Toiset luottavat villieläinten loppupeleissä pelkäävän ihmistä. Osa taas kysyy, pitääkö jotakin vakavaa sattua, ennen kuin lasten hiekkalaatikolle pyrkivän suden saa ampua.

Karhu - Keski-Suomen metsien kuningas

Keski-Suomi on viime vuodet toiminut karhujen levittäytymisvyöhykkeenä. Kanta on siis saanut kasvaa normaalia suuremmaksi. Nyt velvoitteet alkavat olla hoidettuna. Mietinnässä on, joko maan tiheimmäksi kivunnutta karhukantaa olisi tarvetta harventaa.

Tuoretta jälkikasvua kontiolla on Keski-Suomessa noin 40 ja vanhempiakin karhuja tepastelee yli 200 - välillä pihoilla ja maanteilläkin, tuorein varoitus juhannukselta Joutsan varalaskupaikalta.

Myös ilveskanta on paisunut niin, että tupsukorvia on joka kunnassa tasaisesti ja sudet aiheuttavat vuosittain isoja vahinkoja muun muassa Keuruun seudulla lampaankasvattajille - ja metsästäjien koirille.

Petokeskustelua Torstaiseurassa

Yle Radio Keski-Suomi on torstaina 27. kesäkuuta mukana Ajantasan Torstaiseurassa klo 14:30 alkaen. Aiheena on tämänhetkinen petotilanne ja vallitseva petokeskustelu.

Puhumme Keski-Suomen tilanteesta ja tietysti siitä, kuinka suurpetojen yleistyminen herättää kasvavaa pelkoa. Onko siihen aihetta ja miten pelko ilmenee?

Jyväskylässä Torstaiseuran vieraina ovat riistasuunnittelija Olli Kursula Suomen riistakeskus Keski-Suomesta ja puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.