1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat neuvovat, kuinka viilennät kotisi helteillä - "Yön viileys kannattaa hyödyntää"

Asunto kannattaa tuulettaa yöllä, kun ilman lämpötila on matalampi. Ikkunat ja sälekaihtimet kannattaa sulkea heti, kun aurinko alkaa paistaa sisään.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Päivälämpötilan kohotessa hellelukemiin nousee myös sisäilman lämpötila monissa kodeissa tukalan kuumaksi. Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä kodin viilentämisessä on yön matalampien lämpötilojen hyödyntäminen.

Uudenmaan Kiinteistöliiton LVI-insinööri Jaakko Laksola vinkkaa, että jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa varmistaa, että ilmanvaihtolaitteen asetukset on säädetty täydelle teholle myös yöllä. Jos ei itse osaa muuttaa ilmanvaihtolaitteen asetuksia, voi pyytää huoltomiestä apuun.

Jos ilmanvaihtolaitteessa on koneellisen poistoilman lisäksi koneellinen tuloilma, kannattaa tuloilma säätää puolelle teholle päivällä.

Jos asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto, kuten ennen 1960-lukua rakennetuissa taloissa useimmiten on, yön viileys kannattaa hyödyntää ikkunatuuletuksella. Tehokkaimman tuuletuksen saa aikaan ristivedolla.

Myös Sisäilmayhdistys ry:n sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen pitää asunnon viilentämistä yön aikana tehokkaimpana ratkaisuna.

Hän kehottaa selvittämään, onko ikkunoiden väliin mahdollista asentaa sälekaihtimet. Ikkunat ja sälekaihtimet kannattaa sulkea heti, kun lämpö alkaa tulla sisään asuntoon.

- Jos säleverhoja ei ole, niin tavalliset verhot voi vetää ikkunan eteen päiväksi, ettei auringonpaiste pääse suoraan sisään...Mitä enemmän eristystä aurinkoisen ikkunan edessä on, sitä kauemmin asunto pysyy viileänä, Laine-Sarkkinen neuvoo.

Omakotitaloissa ikkunat voi suojata myös markiiseilla.

Viileyttä voi ostaa rahalla

Kodin lämpötilaa voi yrittää laskea myös kaupoissa myytävillä siirrettävillä ilmastointilaitteilla.

Helpotusta tukalaan oloon tuovat myös pöytätuulettimet ja muut propelli-ilmastointilaitteet. Laksola huomauttaa, että vaikka tuulettimen puhaltama ilma tuntuu iholla mukavalta, se ei varsinaisesti laske ilman lämpötilaa.

- Joskus se on kuitenkin psykologisesti hyvä asia, kun kuulee laitteen huminan, Laksola naurahtaa.

Jos on valmis maksamaan viileästä kodista, parvekkeelle asennettava ilmalämpöpumppu on Laksolan mukaan tehokas viilentäjä.

- Muutamalla tuhannella eurolla voi ostaa ilmalämpöpumpun, jolla saadaan jo merkittäviä viilennyksiä. Se imee sisältä lämpimän ilman pois ja luovuttaa sen parvekkeelle, Laksola selittää.

Laksola huomauttaa, että hellepäiviä on kuitenkin Suomessa niin vähän, että kannattaa miettiä, onko taloudellinen investointi sen arvoista. Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan myös taloyhtiön lupa.

Laksola huomauttaa, että asuntoa ei kannata yrittää viilentää pitämällä esimerkiksi jääkaapin ovea auki. Jääkaapin oven avaaminen päinvastoin lämmittää ilmaa entisestään, koska jääkaapin kompressori kuumenee.

Yhtenä keinona asuntojen viilentämiseksi on myös pohdittu kylmän veden johtamista pattereihin. Laksolan mukaan tällaisen operaation jäähdyttävä teho olisi kuitenkin todellisuudessa erittäin pieni.