Viekö öinen kauhu unesi - millaisia kokemuksia sinulla on unihalvauksesta?

Unihalvaus on yllättävän yleinen öinen kauhukokemus. Et voi liikkua, tiedostat ympäristösi ja mikä pahinta, saatat kokea karmivia hetkiä hallusinaatioiden parissa. Sängyn vieressä seisoo uhkaava hahmo, oven suusta tuijottaa piru tai leijailet itse irti kehostasi kauhujen keskellä. Oletko kokenut vastaavaa? Mitä tapahtui? Miten havahduit todellisuuteen?

Osallistu
Mies sängyssä.
Yle

Unihalvaus on kaikkialla maailmassa eri kulttuureissa ja eri aikakausilla tunnettu ilmiö, joka on saanut monta selitystä. Unihalvauksille yhteistä on, ettei sen kokija pysty liikkumaan, hän on tietoinen itsestään ja ympäristöstään ja kokee pelottavia asioita.

Kauhun hetket voivat pitää sisällään mitä tahansa aaveiden vierailuista noita-akkoihin, outojen valoilmiöiden näkemistä tai vaikka ilkeän apinan istuskelun rinnan päällä.

Eri kulttuurit tuntevat unihalvauksen eri nimillä, jotka liittyvät usein sitomiseen, aaveisiin ja vanhoihin noitiin. Ilmiö kutkuttaa mielikuvitusta. Joku uskoo kyseessä olevan yhteydenotto tuonpuoleisesta, toinen arvelee, että kyseessä on todiste avaruusolentojen vierailusta ja kolmas pitää kauhukohtausta vahvistuksena sille, että Jumalan vastavoimat kiusaavat nukkujaa.

Tiede selittää kyseessä olevan unen ja valveen sekoittumisen neurologisten ilmiöiden seurauksena. Miten itse arvelet unihalvauksen syntyvän? Millaisia kokemuksia sinulla on unihalvauksesta?