Laaja rapuruttoepäily sai vahvistuksen

Evira vahvistaa, että Kainuussa Oulujärven Mananmansalon läheltä pyydetyssä jokiravussa on rapuruttoa, mutta lopullinen tulos DNA-viljely valmistuu kahden viikon kuluttua.

luonto
Jokirapu miehen kädessä.
Hanne Kinnunen / Yle

Kalastajat ovat tehneet ikäviä rapulöytöjä tämän kesän aikana. Vaalan Manamansalon Kaivannonsalmesta on löydetty suuria määriä kuolleita jokirapuja.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tartuntatautia on ilmennyt Paltamossa löydetyistä kuolleista ravuista jo kesäkuun alussa.

Manamansalossa mökkitalkkarina toimiva Timo Tervonen sai sunnuntaina mökkiläisiltä soittoja rantaan ajautuneista kuolleista jokiravuista. Tiistaina Tervonen toimitti elävän ravun Eviralle Kuopioon. Nyt Eviralta vahvistetaan, että myös Manamansalon ravussa on rapuruttoa, mutta lopullinen varmuus asiaan saadaan kahden viikon kuluttua, kun DNA-viljely valmistuu.

Rapurutto on ehditty jo pelätä Manamansalossa, joka on Oulujärven suurin saari, jonka molemmilla puolilla aukeaa Suomen suurimmat sisävesiselät, Ärjänselkä ja Niskanselkä.

- Jopa niin paljon pelättiin, että tänä vuonna Manamansalon kalastuskunta päätti, että ei anneta ulkopuolisille kalastajalle merkkejä ravustaa Mananmansalon vesistöllä. On suuri riski, että ravustajat tuovat ruton tullessaan. Nythän ei tiedetä mistä se on tullut, joten on turha osoitella sormella ketään, kertoo Tervonen.

Istutuksiin on jo varauduttu

Oulujärven luontainen rapukanta on jokirapukanta. Timo Tervonen haluaisi, että jokirapuja on Oulujärvessä jatkossakin.

Toivoisin, että säilyttäisimme jokirapukannan.

Timo Tervonen

- Olemme keskustelleet kalastuskunnan kanssa, että selvitämme, kuinka pitkään on odotettava, ennen kuin voi istuttaa rapuja. Toivon, että eri kalastuskuntien kanssa päästäisiin neuvotteluihin siitä, että mitä rapua tulevaisuudessa istutetaan. Toivoisin, että säilyttäisimme jokirapukannan, koska täplärapu tulee valtaamaan koko järven, sanoo Tervonen.

Kainuun merenäkin tunnettu Oulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi.