1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomesta lähtevien espanjalaishoitajien joukko kasvaa

Suomesta lähtevien espanjalaisten sairaanhoitajien joukkopaon taustalla on muun muassa väärinymmäryksiä työnkuvasta. Satakunnassa työskentelevä Irene Trigo Rios suunnittelee lähtevänsä Englantiin.

Kotimaan uutiset
Espanjalainen sairaanhoitaja Irene Trigo Rios .
Espanjalainen sairaanhoitaja Irene Trigo Rios on pettynyt työnkuvaansa Satakunnassa. Kati Rantala / Yle

Suomesta lähtevien espanjalaisten sairaanhoitajien joukko kasvaa. Espanjalaisia sairaanhoitajia on jo lähtenyt Vaasasta ja nyt joukkoon liittyy myös Satakunnasa työskenteleviä. Samalla on käynyt ilmi, etteivät lähdön syyt olekaan välttämättä Suomen kalleudessa tai suomen kielen vaikeudessa.

Julkisten- ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään on tullut ilmoituksia, joiden mukaan hoitajat eivät ole saaneet tehdä ammattiaan vastaavaa työtä. Ely-keskuksen mukaan kyse voi olla väärinymmärryksestä.

Satakunnasta lähtee kolmannes

Satakunnassa työskentelevästä neljästätoista sairaanhoitajasta viisi lähtee heinäkuun alussa Suomesta. Yksi lähtijöistä on Irene Trigo Rios.

- Tilanne on eri kuin muissa paikoissa Suomessa. Esimerkiksi Kotkassa tai Vaasassa kaverini ovat saaneet sairaanhoitajan töitä, mutta Satakunnassa ei. Projektin mukaan kyse on suomenkielen ongelmista, sanoo espanjalainen sairaanhoitaja Irene Trigo Rios.

Jokainen heistä on nähnyt paperin, jossa lukee, että he työskentelevät Suomessa lähihoitajina

Anne Helin, ely-keskus

Maakuntien välillä eroja

Espanjalaiset sairaanhoitajat ovat työskennelleet muun muassa lähihoitajina vanhainkodeissa. Käytäntöjen erot niin työnantajien kuin maakuntienkin välillä ovat huomattavia. Esimerkiksi länsirannikolle haettiin espanjalaisia nimenomaan lähihoitajien tehtäviin, kun taas esimerkiksi Kotkassa kaivattiin juuri sairaanhoitajia. Tämä jättää sijaa väärinymmärryksillekin.

- Jokainen heistä on nähnyt espanjaksi käännetyn paperin, jossa on ollut tieto, että he tulevat työskentelemään Suomessa lähihoitajina. Työnantajat päättävät sen, milloin heidän kielitasonsa on tarpeeksi riittävä sairaanhoitajan vaativaan työtehtävään, toteaa projektikoordinaattori Anne Helin Satakunnan ely-keskuksesta.

Varmasti lähden Englantiin tai jonnekin muualle

Irene Trigo Rios

Matkalaukkuelämä jatkuu

Sairaanhoitajille ei löydy töitä syvän nuorisotyöttömyyden riivaamassa Espanjassa. Niinpä esimerkiksi Irene Trigo Riosin kohdalla matkalaukkuelämä jatkuu.

- Varmasti lähden Englantiin tai jonnekin muualle, koska tiedän, että Espanjassa ei ole töitä tällä hetkellä.

Lue seuraavaksi